A szlovák külügyminiszter keményen beszólt Orbánéknak: Nem kérnek a magyar propagandából

Egy régi esetet is felemlegetett.

Rastislav Káčer, Szlovákia szeptemberben kinevezett új külügyminisztere a Denník N-nek adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte „teljesen elhibázott” a magyar kormány kampánya, miszerint azt állítják, hogy a szankciók jobban ártanak Európának, mint Oroszországnak, és azok nélkül az infláció is enyhülne.

„Ezek az érvek mintha a

Kreml kézikönyvéből

származnának. Az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában.

Én ezt nem értem. Ezek a szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára. Egyesek még azt is mondják, hogy Oroszországnak segítenek – ha ez igaz lenne, Oroszország nem lázadozna ellenük. Magyarország ezzel a nézettel egyedül van az Európai Unióban, és teljesen elszigetelődött a többi nyugati szövetségesétől.”

— mondta.

Káčer arról is beszélt, hogy a V4-eken belül nem „Magyarország Oroszországhoz való viszonya” az egyetlen probléma.

„A probléma már akkor felmerült, amikor Magyarország 2014 körül elkezdte a V4-eket egyfajta politikai eszközként használni az Európai Unión belül”

– mondta a szlovák külügyminiszter, felidézve azt, hogy „a magyar elnökségnek volt egy videója is arról, hogy mi mennyire különlegesek vagyunk”.

Állítása szerint ő már akkor is azt mondta, hogy a V4-ek elsősorban az Európai Unió részei, és már akkor sem tetszett a többieknek, hogy a V4-eket Orbánék a „másság szigetének” ábrázolták.

Szerinte ma az Ukrajnához való viszonyulás az erősen megosztó elem, amihez hozzátette, hogy

„Magyarország azonban már a háború előtt is másképp viszonyult Ukrajnához; a NATO-n belül az egyetlen olyan ország volt, amely szisztematikusan blokkolta a párbeszédet Ukrajnával”.

Káčer szerint „ma nincs erős, nagy V4-es stratégiai politika, de sok más dolog van, amin a V4-ek dolgoznak”, vagyis nem igaz, hogy a V4 megszűnt volna működni.

(via 444.hu)

Valódi Hírek