FRISS: Elkészült a Pegasus-jelentés — Döbbenetes állításokat tartalmaz Magyarországról

Varga Judit körül szorul a hurok.

Sophie in’t Veld, Európai Parlamenti képviselő sajtótájékoztatón ismertette a Pegasus-bizottság vizsgálatának eredményeit. A képviselő szerint egy nagy európai botrányról beszélhetünk a kémszoftverek használatakor, hiszen közvetlenül érinti az uniós intézményeket, biztosokat, képviselőket is megcéloztak a programmal.

A vizsgálatból kiderült, hogy minden tagállam érintett a szofteverek használatában, in’t Veld azonban elégedetlen volt a tagállami hivatalos szervek, illetve az uniós intézmények hozzáállásával, mert rendkívüli módon vonakodtak segíteni a vizsgálóbizottság munkáját.

Tényfeltáró küldöttség több tagállamot is felkeresnek, hogy többet tudjanak meg az ügyről, többek között Magyarországra is ellátogatnak majd.

Az adatok szerint Magyarország az egyik legérintettebb tagállam Görögország, Lengyelország, Spanyolország és Ciprus mellett

A dokumentum a következőt írja Magyarországról:

„A megfigyelés alkalmazása feletti politikai ellenőrzés Magyarországon teljes. Az Orbán vezette Fidesz-rezsim könnyedén, a jogorvoslattól való félelem nélkül veheti célba a jogászokat, újságírókat, politikai ellenfeleket és civil szervezeteket. Ráadásul szinte az összes magyar médium feletti ellenőrzésük lehetővé teszi számukra, hogy továbbra is a saját igazságverziójukat tegyék közzé, megakadályozva, hogy a média által végzett nyilvános ellenőrzések nagy része eljusson a magyar állampolgárokhoz”.

A holland képviselő a probléma megoldásának érdekében szorgalmazza, hogy az uniós intézmények nagyobb hatáskört kapjanak annak érdekében, hogy fel tudjanak lépni, ha valahol a kémszoftvereket helytelenül használják.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek