Árrobbanás a boltokban: Jön a 2000 forintos kenyér

A szakértő elmondta azt is, hogy mikor.

Nem kizárt, hogy 2023 nyarára már akár 2000 forintot is elkérhetnek egyes boltokban egy kiló kenyérért — nyilatkozta Farkas Dénes, a Hírös Agrária Kft. műtrágyaüzletágának vezetője a Pénzcentrumnak.

A szakértő kifejtette, hogy Európa-szerte hiány lehet a nitrogénműtrágyából a következő időszakban, mivel nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is állnak a műtrágyagyárak.

Farkas Dénes rámutatott, az iparágra nagyon kedvezőtlenül hat az, hogy a földgáz ára drasztikusan megemelkedett az utóbbi hónapokban, mivel a műtrágya-előállítás költségeinek 70 százalékát a földgáz teszi ki, ami a legfőbb oka, hogy szinte egyik üzem sem működik. A térségben ez alól az egyetlen kivétel az ausztriai Linzben lévő gyár, valamint két nyugat-ukrajnai üzem.

A szakértő szerint a szakma abban reménykedett, hogy a nemrég 150 euróra eső gázárak okán újraindulnak az üzemek, de ez nem történt meg. Ennek következtében már most 400 ezer forintos tonnaáron lehet csak hozzájutni a műtrágyához, amely mellett lehetetlen gazdaságosan növényt termeszteni. A szakértő szerint így

ma már nem az a kérdés, hogy lesz-e ezer forint a kenyér, hanem az, hogy mikor lesz kétezer a kilója.

Farkas Dénes a Pénzcentrumnak elmondta azt is, hogy ez szerinte mikor következhet be:

„Ha jövő júniusban és júliusban nem lesz elfogadható a terméshozam, akkor nyár végén,

legkésőbb ősz elején találkozhatunk a kétezer forintos kenyérárakkal”.

(penzcentrum.hu)

Valódi Hírek