A szülők összefogásával sikerült: Továbbra is helyben tanulhatnak a diákok, akiket az orbáni rezsiemelés miatt akartak költöztetni

Megoldották az állam helyett.

Soproni Tankerületi Központhoz tartozó falvakban a szülők és az önkormányzat összefogásával érték el, hogy a helyi iskolák ne zárjanak be, és a gyerekeknek ne kelljen másik helységbe utazniuk minden nap.

Az iskolákban csak alsó osztályok működnek, a tankerület gazdasági okokra hivatkozva zárta volna be az oktatási helyszíneket.

A tankerület döntését több településen nem fogadták el a szülők, inkább alternatív megoldásokat kerestek arra, hogy fennmaradjon az oktatás a faluban. Bár nem kellett volna a tanulóknak messzire uatzniuk, minden családnak plusz terhet jelentetett volna a gyermekek ingázása időben és anyagiakban is.

A három faluban, Babóton, Oslin és Agyagosszergényen is a szülők és az önkormányzat összefogásával sikerült megoldani a hylezetet.

Agyagosszergényben a diákokat a megyei harmadosztályban szereplő helyi labdarúgócsapat öltözőjébe költöztették, Osliban a művelődési házban tanulhatnak majd a gyerekek. Babóton a falu pénzéből vett és üzembe helyezett, fatüzelésű kazánnal tették fűthetővé a tornatermet, ahol a szülők társadalmi munkában alakítottak ki gipszfalakkal tantermeket.

A polgármesterek szerint lehetséges, hogy az önkormányzatok többet költenek az alternatív megoldásokra, mint amennyivel emelkedett volna az iskolák rezsiszámlája.

(via nepszava.hu)

Valódi Hírek