„Nem ezt lengette be a Fidesz és a bandája” — Több százan vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az idősotthon bezárása miatt

A mindszenti lakosok nagyon kiadtak.

Csaknem kétszáz tiltakozó vonult az utcára a hatezer lélekszámú, fideszes vezetésű Csongrád-Csanád megyei Mindszenten, vasárnap. A helyi lakosok azért tüntettek, mert a brüsszeli szankciókra hivatkozva ideiglenesen máshová költöztetnének 19 lakót a helyi idősotthonból.

A Népszava beszámolójában arról írt, hogy fideszes városvezetés a brüsszeli szankciókat bíráló bombás plakátkampány elindításával egy időben jelentette be, hogy „az elhibázott uniós büntetőintézkedések okozta energiaválság miatt”

tavaszig kénytelen átmenetileg bezárni az idősotthont.

Azonban a városban sokan kétségbe vonják a döntés mögött meghúzódó indokokat, hiszen az évi 3 milliárdos költségvetésű település alig 3,5 milliót spórolna ezzel. Többen úgy vélik, a szankciók mögé bújva szabadulna a nehéz pénzügyi helyzetben lévő Mindszent az intézménytől. A legutóbbi információk szerint november 15-én költöztetik az időseket egy hódmezővásárhelyi otthonba.

„Hamarosan 90 éves leszek. Bár amennyi ideg van bennünk mostanában, nem biztos, hogy megérem. Éjszakákon át nem alszom”

— számolt be könnyes szemmel az idősotthonban élő Serbán Györgyné.

„Már az ősapám is Mindszenten élt, nem megyek én innen sehová. Biztos tudták már ezt korábban is. Nekünk csak egy-két hete szóltak, szerintem azért, hogy ne zaklassanak fel minket”

— jegyezte meg a 82 éves Antal Lajosné.

A demonstráción résztvevők, többek között miattuk is tüntettek, azon a megmozduláson, amit Jancsovics Attila volt képviselő szervezett.

Mint a képviselő elmondta, ő éppen az idősotthonnal kapcsolatos döntés miatt mondott le mandátumáról. A lap arról is írt, hogy a tüntetők sétálva tiltakoztak: útba ejtették a városházát és azokat az utcákat, ahol a polgármester meg a döntést megszavazó képviselők laknak.

„A legutóbbi önkormányzati választáson nem ezt lengette be a Fidesz és a bandája.

Ígértek minden szépet, fejlődést, gyarapodást. Hát ez nem az”

— adott hangot véleményének az egyik tüntető, Végh István.

Egy fiatal férfi, Horváth János elmondta: azzal, hogy utcára menetek, már nem is csak az idősotthonra akarják felhívni a figyelmet. A férfi szerint itt most már arról van szó, hogy

„meg kell állítani Mindszenten a felelőtlen gazdálkodást”.

A lap kérdéseivel kereste az idősotthont működtető társulást, többek között arról érdeklődtek, hogy mikor kell elmenniük az időseknek, miként szorítanak nekik helyet a másik intézményben. Bálint Gabriella főigazgató, a lap kérdéseire nem válaszolt, pusztán azt közölte:

„Várhatóan november 8-án lesz kistérségi fenntartói ülés, annak döntése nélkül semmilyen munkafolyamat nem indul el”.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek