Kiderült: Az EU újabb feltételeket szabhat Orbánéknak, hogy megkapják az uniós pénzeket

A helyreállítási keret 70 százalékától eleshet Magyarország Orbánék miatt.

A Bloomberg információi szerint november 22-én tűzi napirendre az Európai Bizottság a Magyarország ellen megindított jogállamisági eljárás ügyét. Ezzel kapcsolatban a magyar kormány november 19-ig tett ígéretet a 17 intézkedés megtételére, az uniós források átlátható felhasználása és a korrupciós kockázatok csökkentése érdekében — írta a hvg.hu.

A Bloomberg arra emlékeztetett, hogy a Bizottság 7,5 milliárd eurós forrás felfüggesztését indítványozza a tagállamoknak arra az esetre, ha a magyar kormány lépései nem lennének kielégítőek.

A jogállamisági eljárás – büntetés nélküli – lezárása engedne csak szabad utat az uniós forrásoknak, vagyis a hétéves költségvetés és a helyreállítási alapok megnyitása felé. A Bloomberg jelezte:

mindez létfontosságú a magyar gazdaság számára,

miután az irányadó kamatot már 18 százalékra emelte a jegybank a forint stabilizálása érdekében.

Veerle Nuyts, a Bizottság szóvivője a lapnak elmondta: Brüsszel és Budapest „az elmúlt hónapokban számos kérdésben előrehaladást ért el a helyreállítási terv véglegesítése kapcsán. Azon dolgozunk, hogy az értékelésünket a lehető leggyorsabban befejezzük”.

Azonban nincs sok idő hátra. Ha a bizottsági javaslat alapján a tagállamok ebben az évben nem fogadják el a magyar tervet, akkor

Magyarország az 5,8 milliárd eurós helyreállítási keret 70 százalékáról elesik.

A jogállamisági eljárás lezárásának végső határideje december 19., vagyis az uniós források ügyében csak pár hét áll rendelkezésre a magyar kormánynak arra, hogy sikerre vigye az ügyet.

A Bloomberg arról is írt, hogy vajon miként reagálna Orbán Viktor arra, ha nem sikerülne megszereznie a pénzt, ugyanis már napvilágot láttak olyan információk, hogy milyen döntéseket vétózhat meg a magyar kormány a következő EU-s döntések közül.

A lap arról is beszámolt, hogy forrásaik szerint „a kötelezettségvállalások végrehajtását biztosító további intézkedések és az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését célzó új javaslatok várhatóan mérföldkövei lesznek a magyar gazdaságélénkítési tervnek”.

Így az Orbán-kormány további feltételekre számíthat ahhoz, hogy az uniós pénzek konkrét folyósítása megtörténjen.

Lengyelország esetében is hasonló a forgatókönyv: a lengyeleknek ugyan van elfogadott helyreállítási tervük, de még nem jutottak hozzá egy centhez sem, az igazságügyi rendszerük uniós joggal ellentétes átalakítása miatt.

(bloomberg.com / hvg.hu)

Valódi Hírek