Meglepő nevek: Kiderült, kik vezetik majd Orbánék „korrupcióellenes” sóhivatalát

Ők üldözik majd a korrupciót.

Csütörtökig kellett megneveznie Windisch Lászlónak, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, kiket jelöl az Integritás Hatóság vezetőinek.

A nevek ki is derültek csütörtök este az ÁSZ elnökének közleményéből.

Windisch a Hatóság elnökének Biró Ferencet, elnökhelyettesének pedig Holbusz Tímeát és Dabóczi Kálmánt jelöli. Az elnöki posztra 5, míg az alelnöki posztokra 13 törvényes pályázat érkezett be, a jelölteket személyesen meghallgatták, és egy nyilvánosságra hozott keretrendszer alapján értékelték őket, a legötbb pontszámot Biró Ferenc kapta, ezért lett ő a Hatóság elnöke.

Biró 2020-tól vezette a PwC magyarországi, illetve dél-kelet európai Forensic szolgáltatások üzletágát, 20 éves tapasztalata van kockázatkezelési és vállalatirányítási területen, emellett az életrajza szerint tapasztalatot szerzett komplex vállalati visszaélések és korrupciós ügyek feltárásában, trösztellenes esetek kezelésében, valamint olyan vállalati kultúra létrehozásában, amely etikus módon támogatja az üzleti célok elérését.

Holbusz Tímea jelenleg az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság különleges vizsgálatokért felelős igazgatóságának az igazgatója.

Dabóczi Kálmán a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója volt egészen addig, míg 2019-ben Tarlós István akkori főpolgármester ki nem rúgta az elhibázott elektronikus jegyrendszer projektje miatt, majd Tarlós feljelentést is tett.

A döntésről Windisch levélben tájékoztatta Novák Katalin köztársasági elnököt, aki pénteken nevezi majd ki az Integritás Hatóság vezetőit.

Valódi Hírek