Semjén Zsolt olyan törvényjavaslatot nyújtott be az éj leple alatt, hogy a fal adja a másikat

Egyeztetés nélkül.

Magyarországon kétszeresére, 5 napról 10 napra növelik azt az időtartamot, amelyre az apák szülői szabadság gyanánt elvonulhatnak gyermekük születése után — szerda este adták be az erről is szóló 177 oldalas törvényjavaslatot, derült ki csütörtökön a Technológiai és Ipari Minisztérium sajtóközleményéből.

A törvényjavaslatot ki más, mint Semjén Zsolt adta be.

Egy három évvel ezelőtti EU-s irányelv szerint a 10 nap a legkevesebb, amit a szülői szabadságot kivevő apáknak adni kell, a legtöbb adható szabadság pedig 30 nap, tehát a magyar kormány a lehető legkevesebb szabadságot adja az apáknak.

A törvényjavaslat szerint mindössze 10 nap jár ikrek születése után is az eddigi 7 helyett, a kabinet ráadásul késik az új jogszabály bevezetésével, amely 2022. augusztus 2-án kellett volna hatályba lépnie, de csak

öt hónappal később,

2023. január 1-én fog, hívta fel a figyelmet a Népszava.

A törvényjavaslat kiterjed az ápolásra szorulókra is: az a munkavállaló, akinek hozzátartozója vagy vele egy háztartásban élő személy súlyos egészségi okból ápolásra-gondozásra szorul, erre hivatkozva

legfeljebb 5 munkanapra mentesülhet

a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség alól.

Újdonság továbbá, hogy a munkáltatónak ingyenesen kell biztosítania azokat a képzéseket, amelyeket a törvény szerint a munkavállalóknak kötelező elvégezniük a munkaköri feladatok ellátásához.

Nemrég meglehetős felháborodást keltett, hogy az Orbán-kormány mindössze 24 órát adott az érdekképviseleteknek arra, hogy tanulmányozzák a törvényjavaslatot és véleményt nyilvánítsanak róla.

Valódi Hírek