Schmidt Mária közpénzből újíthatja fel az ingyen kapott ingatlanjait: Hatalmas összeget költenek a renovációra

Van, amire lehet költeni.

A Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK) két ingtalanját újíthatják fel közpénzből.

Az ingatlanokat még az államtól kapta az alapítvány 2020-ban, az egyikben a székházuk működik. Az ajándékozás pillanatában a kissvábhegyi székházat 182 millió forintos, az istenhegyi ingatlant pedig 39 millió forintos áron tartották nyilván a KKETTK szerint, bár ennyiért még üres telket sem lehet venni a környéken.

A székhelyül szolgáló villát most újítják fel a közbeszerzési értesítő szerint, az alapítvány éves beszámolója alapján erre nem kevesebb mint

1 milliárd forint közpénzt kaptak.

Erre szerintük azért van szükség, mert az állam (mint korábbi tulajdonos) az elmúlt húsz évben nem költött állagmegóvásra.

A felújítás azonban csúszik, ez pedig 30 százalékos drágulást jelent, a mostani állás szerint

743 millió forintban fog kerülni a renováció.

A munkát természetesen egy kormányhoz közel álló üzletember cége végzi, a Market Zrt. ugyanis a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István érdekeltségébe tartozik.

A másik tulajdonukban álló ingatlan is felújításra vár, erre már 1,2 milliárd forintot adott az állam Schmidtéknek. Ebben az ingatlanban kap majd helyet a szintén Schmidt Mária által vezetett XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet is.

(atlatszo.hu)

Valódi Hírek