Parragh László botrányos állítása még csak nem is igaz — Szakértők javították ki az iparkamara elnökét

Nem kellett volna ilyeneket mondania.

A versenyképességünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő

mondta október végén Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szívesen fogalmaz meg megosztó és vitatható gondolatokat a magyar gazdasággal kapcsolatban. A fenti állítás igazságtartalmát a GKI Gazdaságkutató Zrt. vette górcső alá.

Elemzésükben rámutattak, hogy a közgazdasági elmélet szerint a termelési költségek és a termelékenység alakulása együttesen alakítja a versenyképességet. A termelékenység pedig részben az alkalmazott technológiától, részben az azt működtető emberektől, azok képességeitől, tudásától függ.

A költségek között a munkaerő súlya viszonylag alacsony az iparban, ellenben magas a szolgáltatásban (mivel az élőmunka igény magasabb) – írták.

Adattal is szolgáltak, eszerint 2020-ban a 322 ezer kettős könyvvitelt vezető magyarországi cég esetében a bevétel 89,5 ezer milliárd forint volt, miközben a személyi jellegű kifizetések ennek 11 százalékát, 9,9 ezer milliárd forintot tettek ki

Ugyanakkor a magyar gazdaságpolitika által kiemelt területként kezelt feldolgozóipari, elsősorban autógyártó cégek esetében 6,8 százalékos volt a személyi jellegű ráfordítások aránya az árbevételhez viszonyítva (sőt, a legnagyobb Audi esetében csupán 5,9 százalék), és “az új kedvenc”, az akkumulátorgyártás esetében is csupán 6,8 százalékos ez az érték, ami a termelési kapacitás eléréséig tovább fog mérséklődni.

“Jól látható, hogy önmagában a bérek szintje mellett sok más költségelem is hat az eredményességre (így pl. a logisztikai költségek). Emellett az is látható, hogy az alacsony szintű, jellemzően futószalag melletti betanított munkafolyamatok uralják a multik magyarországi tevékenységét (egyszerű összeszerelő tevékenység), amely igen érzékeny a költségek alakulására. Így válság esetén könnyen leépíthetők, más országba helyezhetők át”

– írták.

A GKI szerint a magyar gazdaságpolitika az erőltetett „újra iparosítási” tervekkel “az

alacsony magyar hozzáadott értékű

tevékenységeket vonzza az országba, magas költségvetési támogatással. Ez konzerválja a kedvezőtlen gazdasági szerkezetet, ráadásul erősen energiaintenzív és esetenként környezetszennyező iparágak (pl. akkumulátorgyártás) üzemei települnek be.

Árulkodó, hogy az egy várható dolgozóra jutó közvetlen költségvetési támogatás a multik esetében a teljes bérköltséget 8-10 évre fedezi (vagyis a hazai munkaerő ingyen dolgozik ez idő alatt)

– írták.

Ráadásul a cégek beszámolói szerint hiányzik a hazai, jól képzett (és persze olcsó) munkaerő, ezért a

külföldi munkaerő

fokozott behozatalát erőltetik (Szerbiából, Ukrajnából, de az elmúlt években már Ázsiából is).

Az érintett cégek a közvetlen támogatás mellett még infrastruktúra-fejlesztést is kapnak (az új BMW gyárra már eddig 140 milliárd forintot költött a költségvetés) – emlékeztettek.

Az erőteljes kormányzati támogatás ellenére azonban az ipar súlya a GDP-termelésből jelentősen csökkent – figyelmeztetnek.

1995-höz képest például 3 százalékponttal alacsonyabb, de még az “újraiparosítás” 2014-es meghirdetése óta is csökkent 3,7 százalékponttal. Nőtt viszont a szolgáltatások súlya: 1995 óta 6,4, 2014 pedig óta 2,3 százalékponttal.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek