Nem hiszed el: Nevetséges indokkal magyarázta a miniszterhelyettes, miért nem szavazták még meg a finn és svéd NATO-csatlakozást

Nagyon elfoglaltak.

Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkár és miniszterhelyettesét kérdezte a Telex arról, hogy a magyar országgyűlés miért nem szavazta meg még mindig Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Az államtitkár szerint a kormány elvégezte a dolgát, most a parlamenten a sor.

„Az országgyűlés asztalán egész ősszel „nagyon jelentős témák” vannak”

— nyilatkozta a miniszterhelyettes.

Az ügyben megszólalt a honvédelmi miniszter helyettese is, Vargha Tamás, elmondása alapján az számít, hogy hogy a kormány benyújtotta a vonatkozó törvényjavaslatot, támogatja a két ország csatlakozását, és azt majd természetesen meg is fogják szavazni.

A NATO-tagállamok közül egyedül Magyarország és Törökország törvényhozása nem ratifikálta még a két skandináv ország csatlakozását. Hétfőn már Sanna Marin finn miniszterelnök is felszólította a két országot, hogy ne várjanak tovább, fontos, hogy minél hamarabb ratifikálják a csatlakozást.

Szijjártó Péter egyébként már július 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a finn és a svéd csatlakozási kérelemről szóló törvényjavaslatokat, a kérdés azonban azóta sem került sorra.

Valódi Hírek