Sanna Marin felszólította Orbánt: Ne akadályozza a svéd és finn NATO-kérelmeket!

Itt az ideje, hogy lépjünk.

Sanna Marin finn minniszterelnök kedden tartott sajtótájékoztatót, ahol szóba került országa NATO-tagsága is, ami egyelőre Magyarország és Törökország miatt nem valósult még meg.

Sanna Marin szerint nagyon fontos lenne, hogy a magyar és török törvényhozás minél hamarabb ratifikálja a svéd és a finn NATO-csatlakozási kérelmeket.

„Mindenki Magyarországra és Törökországra figyel, ezekre az országokra várunk a ratifikálások miatt”

— mondta.

Finnország és Svédország még májusban jelentették be, hogy együtt szeretnének csatlakozni a NATO-hoz, válaszul az orosz aggresszióra. Akkor Törökország még azt mondta, hogy nem fogadja el a két ország csatlakozását, állításuk szerint ugyanis terroristákat bujtat a két északi ország.

Júniusban azonban a finn és svéd kérelmek megkapták a harminc tagállam támogatását, a véglegesításhez szükség van a tagországok törvényhozási jóváhagyására is. Ez csak Magyarország és Törökország esetében nem történt még meg.

Szijjártó Péter már július 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a finn és a svéd csatlakozási kérelemről szóló törvényjavaslatokat, de a kérdés azóta sem került napirendre a Parlamentben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 22-i kormányinfón azt mondta, hogy december közepéig tart az őszi ülésszak, addig „jó eséllyel” ratifikálja az Országgyűlés a csatlakozási javaslatot.

Valódi Hírek