FRISS: Üzent az amerikai nagykövetség Orbánéknak a bírók ellen indított támadások miatt

Emlékeztették a kormánymédiát.

A kormánypárti média napok óta hőbörög amiatt, hogy David Pressman amerikai nagykövet találkozott két magyar bíróval. Hadjáratukba pedig most bevették Schiffer András korábbi képviselőt is, aki szintén rácsatlakozott a kormánypropaganda álláspontjára.

Az amerikai követség csütörtöki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez „összhangban van az Amerikai Egyesült Államok és más országok – köztük Magyarország – által világszerte folytatott diplomáciai gyakorlattal”.

Egyúttal arra is emlékeztettek, hogy korábban

  • Orbán Viktor is találkozott Anthony Kennedyvel, az amerikai legfelsőbb bíróság bírájával;
  • David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete is találkozott 2018-ban Handó Tündével az Országos Bírósági hivatal akkori elnökével;
  • vagy Magyar József, Magyarország volt horvátországi nagykövetének is találkozott a horvát alkotmánybíróság bíráival;
  • Colleen Bradley Bell, az Amerikai Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövetének pedig Darák Péterrel, a Kúria elnökével találkozott.

„Ami nincs összhangban a szövetségesek közötti normális diplomáciai gyakorlattal, az az összehangolt médiatámadás az Országos Bírói Tanács szóvivője és nemzetközi kapcsolattartója ellen, amely a jelek szerint arra irányul, hogy félelmet keltsen azokban, akik az Amerikai Egyesült Államok képviselőivel kívánnak tárgyalni.

Az amerikai kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás

nem segíti elő az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokat”

— hangsúlyozták közleményükben.

(444.hu)

Valódi Hírek