Most érkezett: Sikkasztás és korrupció miatt börtönre ítélték Orbán kazah haverjának rokonát

Százmilliárd forintnyi ékszert foglaltak le a hatóságok.

Több mint 230 millió dollár (csaknem százmilliárd forint) értékben foglaltak le ékszereket és drágaköveket Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök unokaöccsétől, Kairat Szatibalditól. A kazah korrupcióellenes hivatal szerdán közölte: az értéktárgyak az államhoz kerültek. Hozzátették: hamarosan a kazah költségvetést fogja gazdagítani további 300 millió dollár, amelyet Szatibaldi külföldi értékpapírokba fektetett.

A férfit márciusban vették őrizetbe, és azzal gyanúsítják, hogy sikkasztott az ország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójától, a Kazakhtelecomtól. Emellett további vizsgálatok is folynak ellene „állambiztonságot érintő bűncselekmények ügyében” — közölte az MTI.

Szatibaldi a Nazarbajev család első tagja, aki rács mögé került.

Szeptemberben hat év börtönbüntetésre ítélték.

A most 81 éves Nazarbajev 1990-től vezette a kőolajban és ásványi anyagokban gazdag volt szovjet köztársaságot 2019-ig, amikor átadta a hatalmat a jelenlegi államfőnek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek. Nazarbajev ugyanakkor megtartott egy sor kulcsfontosságú tisztséget saját maga és rokonai számára, hogy a háttérből is kontrollálni tudja az eseményeket.

Tokajev a cseppfolyósított gáz árának emelkedése miatt kitört, a több mint 230 áldozatot követelő januári zavargások után elkezdte felszámolni Nazarbajev és rokonai befolyását. Február elején pedig rendeleti úton korlátozta elődje jogköreit.

(MTI / 24.hu)

Valódi Hírek