Ezzel akarják Orbánék az EU szemét kiszúrni: Elképesztő részletek derültek ki az Integritás Hatóságról

Ahogy Orbán üldözi a korrupciót, nem üldözi úgy senki.

Megtette javaslatát az Integritás Hatóság vezetői posztjaira az alkalmassági bizottság, azonban az öt elnökjelölt közül csak ketten vállalják a nevüket — számolt be a Népszava szerdán.

Ismert, hogy a magyar kormány a jelenleg befagyasztott uniós pénzek megszerzése érdekében több „korrupcióellenes” intézkedést is hozott az Európai Bizottság kedvéért — ilyen intézkedés

az Integritás Hatóság létrehozása is.

Az idézőjel azért indokolt, mert ahogy a Népszava cikke is rávilágít, egyre szaporodnak a jelek, hogy az Integritás Hatóság valójában csak egy alibi arra, hogy a kormány megkapja a pénzeket.

Az Integritás Hatóság elvileg független, és eléggé limitált jogköre lenne a korrupciós ügyekben, azaz vizsgálódhat, javasolhat, de nincs önálló nyomozati jogköre.

A korrupcióval szemben tehát gyakorlatilag továbbra is

Polt Péter ügyészségének kellene eljárnia

— hívja fel a figyelmet a lap.

Az Integritás Hatóság elnökének és elnökhelyettesének a személyére egy háromfős, alkalmassági bizottság tett javaslatot egy nyilvános pályázat után.

Az elnöki tisztre húsz pályázat érkezett, amelyből ötöt találtak érvényesnek, az elnökhelyettesi pozíciót pedig 33-an pályázták meg, ebből 13 pályázat érvényes.

A pályázatok elbírálása idején azonban távozott az alkalmassági bizottság egyetlen kormánytól független tagja, Pataki Balázs: ő az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyelőbizottsága mellett működő titkárságon foglalkozik az intézmény vizsgálati feladatainak rendszeres ellenőrzésével.

Az eljárás, amellyel az alkalmassági bizottság öt elnökjelöltet és hét elnökhelyettes-jelöltet kiválasztott,

teljesen ismeretlen.

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke fogja kiválasztani ezek közül a nevek közül az elnököt és az elnökhelyettest.

Az Integritás Hatóság elnöki pozíciójába első két helyen egyelőre ismeretlen személyt javasolnak.

A „nyílt” pályázaton részt vettek közül ugyanis mindössze ketten vállalják a nevüket.

IH-elnökhelyettesnek az első helyen a bizottság a BKK volt vezérét, Dabóczi Kálmánt ajánlja.

A második helyen elnökhelyettesnek jelölt Dajka Gabriella jelenleg az állami tulajdonú MVM Services vezető közbeszerzési szaktanácsadója.

A Népszava emlékeztet, hogy a „korrupcióellenes” törvények létrehozása is a nyilvánosság, illetve a korrupcióellenes civil szervezetek szinte teljes kizárásával történt, majd gyorsított eljárással nyomta át a kormányfrakció a parlamenten.

Hozzáteszik, hogy az alkalmassági bizottság tagjait egy teljesen ellenőrizetlen, nem nyilvános procedúra nyomán a fideszes Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium alá sorolt „Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság” vezetője, Dencső Balázs nevezte ki.

A kormányfüggetlen, civil korrupcióellenes szervezetek – Transparency International, K-Monitor – által javasolt szakemberekből

senki sem került be.

Valódi Hírek