Botrány: A makói gumigyár kihívta a rendőrséget egy szakszervezeti filmvetítés miatt

Aki elment volna a vetítésre, azt berendelték éjszakai munkára.

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleménye szerint a Continental makói gumigyárának cégvezetése kihívta a rendőrséget, megerősítette az őrséget, kocsikkal barikádoztatta el a telephely bejáratát, és még a minisztériumot is riadóztatta azért, mert a tavaly 84 órás sztrájkot szervezett Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) október elsején taggyűléssel egybekötött filmvetítést tartott a cégcsoport francia gyárának bezárásáról, és az ottani szakszervezeti vezetők kiállásáról — írta a 444.hu.

A szövetség közleménye szerint „az elmérgesedett helyzetben az eredménytelen bértárgyalásokat a munkáltató egyoldalúan lezárta, és ezzel szándékosan vagy tudatlanságból jogilag megteremtette a dolgozók számára a sztrájk lehetőségét”.

A szövetség szerint a mostani bértárgyalások alatt is egyre feszültebbé vált a viszony a munkáltató és az érdekvédők között. Radics Gábor, a GSZSZ elnöke elmondta, a jelenlegi ellenséges hangulat oka egyebek között a munkáltató arroganciája:

érthetetlen módon már most meg akarja kötni a jövő évi bérmegállapodást.

Az MGSZ 200 ezer forint kompenzációt kért erre az évre a dolgozóknak, hiszen a cégvezető a tavalyihoz hasonlóan idén is egyoldalúan úgy döntött, hogy az inflációnál alacsonyabb bérfejlesztést ad.

„Ezt is csak úgy, ha a szakszervezetek már most aláírják azt a kollektív szerződést, amelyben semmi garancia nincs egy esetleg a mostaninál is drámaibb helyzet emberséges kezelésére, például a munkahelyek megőrzésére”.

Hajdú Roland, az MGSZ vezetője, végtelenül etikátlannak tartja a garanciák nélküli szerződést, mivel sok kollégájával együtt ő sem bízik a munkáltatóban, attól tart, hogy a szerződés aláírását követően a munkáltató nem fog utólag semmilyen védőhálót beépíteni a kollektív szerződésbe.

A közlemény szerint a filmvetítési program csak fokozta a nézeteltéréseket. A szakszervezet a GSZSZ-szel, valamint egy francia nyugdíjas mozgalmárral közösen, a makói önkormányzat támogatásával a vetítőteremben mutattak be egy filmet a franciaországi clairoix-i gyár bezárásáról, és az ottani munkások sikeres harcáról.

Hajdú szerint a gyár vezetősége megtudta, kik terveznek részt venni a vetítésen, és akiket lehetett közülük, azokat váratlanul berendeltek szombaton éjszakai munkára.

A filmvetítés, pedig annyira felbőszítette a gyár vezetőit, hogy értesítették az illetékes minisztériumot,

a vetítés napján riasztották a rendőrséget,

megerősítették a gumigyár biztonsági őrségét és autókkal eltorlaszolták a telephely kapuját.

Közleményben az is olvasható, hogy az eset után egy titkos belső levélből kiderült, hogy a cégvezetés szélsőségesnek, továbbá bűnözőnek nevezte a szakszervezetiseket és arra készül, hogy maffia módon titkon beépíti saját embereit közéjük, hogy a szakszervezet minden lépéséről időben értesüljön.

Az érdekvédők levélben kérték ki maguknak, hogy a munkáltató bűnözőként kezelje őket.

A feszült helyzetben a cégvezető egyoldalúan lezárta az eredménytelen bértárgyalásokat és ezzel jogilag megteremtette a sztrájk lehetőségét.

(444.hu)

Valódi Hírek