A Kúria elnöke nekirontott az Országos Bírói Tanácsnak, amiért találkozni mertek az amerikai nagykövettel

A Kúria elnöke „visszatetszőnek” nevezte az Országos Bírói Tanács kísérletét.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke, közleményt adott ki hétfőn, melyben reagált az Országos Bírói Tanács korábbi állásfoglalására. Az OBT közleményében, azokra a – véleményük szerint – „propagandisztikus” újságcikkekre reagáltak, melyek lemondásra szólították fel Matusik Tamás és Vasvári Csaba bírákat, az Országos Bírói Tanács tagjait, amiért találkoztak David Pressman Budapestre kinevezett amerikai nagykövettel — írta a hvg.hu.

A Fidesz-média propagandasajtója és „véleményvezérei” napok óta azt igyekeznek magyarázni, hogy bírák „nem politizálhatnak”, aminek értelmében kiderül az is, hogy az ő véleményük szerint, politizálás, ha találkoznak az amerikai nagykövettel.

A lap hozzátette, ez korábban még nem jelentett problémát, ugyanis 2018-ban Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal fideszes többség által megválasztott vezetője, Szájer József felesége találkozott David Cornstein amerikai nagykövettel.

Az OBT közleményében kiemelte: a Budapestre akkreditált nagykövetekkel a bírósági szervezetrendszer –

demokráciákban teljesen szokásos módon – évtizedek óta kapcsolatban áll.

„A sajtóban megjelent csúsztatásokra tekintettel az OBT utal rá, hogy egy nagykövet nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, aki saját államát képviseli egy másik államban. Súlyos hiba lenne összekeverni a politikust a politikai kinevezettel. Utóbbiakkal a bírák maguk is gyakran kapcsolatba kerülnek, figyelemmel arra, hogy a Kúria és az OBH elnöke is az”

— írták korábban közleményükben.

Most erre a közleményre reagált Varga Zs., a Kúria elnöke, pontosabban, nyilvánosságra hozta az OBT elnökének küldött e-mailt, melyben nem támogatta az eredeti közlemény kiadását. Egyébként Varga Zs. hivatalból tagja a bírói tanácsnak, amely az ő munkáját is hivatott egyébként ellenőrizni.

A Kúria-elnök most úgy fogalmazott, azért nem támogatja „a megalapozatlan kinyilatkoztatásokat tartalmazó és a metaadatok szerint Vasvári bíró úr által szerkesztett” közlemény kiadását, mert

„visszatetszőnek tartja”

azt a kísérletet, hogy „az OBT az egyes tagjainak közfelháborodásra okot adó viselkedését valótlan és sértő tartalmú közlemény kiadásával kísérelje meg kendőzni”.

Varga Zs. ugyan elismeri, hogy az egyes nagykövetségek kapcsolatot tartanak a fogadó állam intézményeivel, de úgy véli, az igazságszolgáltatás képviselői is hivatalukban fogadták és fogadják a nagyköveteket, ha azok erre igényt tartanak, nem pedig a nagykövetségeken. Megjegyezték: az OBT-nek egyébként nincs fogadásra alkalmas helyszíne, üléseit is gyakran külső helyszíneken tartja.

Varga Zs. kiemelte azt is, hogy véleménye szerint a követek és nagykövetek politikai szereplők. A végrehajtó hatalom részeseiként saját országuk elnökének, miniszterelnökének vagy külügyminiszterének utasítására járnak el. Ezen túl úgy fogalmazott: nincs tudomása arról, hogy melyik fél kezdeményezte a találkozót, és hogy arra miért a nagykövetség épületében került sor.

„Arról sincs tudomásom, hogy bárki felhatalmazta volna az OBT tagjait arra, hogy kritikai véleményüket kifejtsék más ország képviselőjének”

— jegyezte meg Varga Zs, akinek teljes közleménye ITT olvasható.

(hvg.hu)

Kapcsolódó:

Elképesztő: Két bíró kirúgását követeli a Fidesz-média, amiért tárgyaltak az amerikai nagykövettel

.

Valódi Hírek