Nagy a baj: Az MNB alapkamata miatt egyre hosszabb időre adósodnak el a magyarok

Csak így tudják kifizetni.

A tavaly folyósított lakáshitelek tizedét ma már jó eséllyel nem tudnák fölvenni az ügyfelek, mert nem engednék a jegybanki adósságfékszabályok, derült ki a Népszava cikkéből, ami a Magyar Nemzeti Bank legújabb jelentését szemlézi.

A szabályok semmit nem változtak, az infláció és a forint szabadesése miatti kamatemelések miatt azonban egyre több ember elől zárják el a lakáshiteleket.

Október közepén már 18 százalékra emelte egynapos betéti tenderét az MNB, ehhez a bankok is igazítják saját hiteleiket, így azok még tovább drágulnak majd.

A hatalmas infláció miatt kilövő elelmiszeráraknak köszönhetően a egyre jobban zsugorodik a lakásvásárlásra fordítható jövedelem is.

A 259 ezer forintos nettó mediánbérből pedig legfeljebb 15 millió forint lakáshitelt lehet fölvenni 20 évre. Ez pedig a milliót közelítő négyzetméterárak mellett nem sok mindenre elég.

A hitelfelvevők egyre hosszabb futamidőre veszik fel a hiteleket, ezzel elérve, hogy kisebb törtlesztőrészletet kelljen fizetniük.

Az MNB szerint a futamidő-nyújtással történő alkalmazkodás jelenleg nem tekinthető érdemi kockázatnak, de továbbra is szoros figyelemmel kell kísérni.

Valódi Hírek