Az Orbán-párt tombolni kezdett, mert szerintük rengeteg vizet használ Budapest

Számonkérték a főpolgármestert.

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésben mellékelte Pintér Gábor, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciótagjának az írásbeli kérdését, amelyben számonkérte a főpolgármestert, miért használtak el 47 ezer köbméter vizet a fővárosi cégek az aszály idején.

A főpolgármester posztjában arról írt, a Fidesz nemrég még azért kérte számon a budapesti városvezetést, mert szerintük a főváros hagyta kiszáradni a budapesti parkokat.

Karácsony Gergely bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

Azt kérdezi tőlem a fővárosi Fidesz, hogy nyáron miért locsoltunk olyan sokat. Hhmm

Szerintük nem is vagyok zöld politikus. Bizonyítékot is hoznak, idézem: „A jobboldali városvezetés 2018 és 2019 nyarán közel (csupán!) 20 ezer köbmétert használt fel a hőség csillapítására. A magát „zöldnek” mondó fővárosi baloldal tehát 2,5-szer annyi vizet használt fel.”

Lebuktam. Sokat locsoltunk az elmúlt évtizedek legaszályosabb nyarán! Ez pont így volt, vállalom érte a felelősséget.

Bár halkan teszem hozzá, eldönthetné a fővárosi Fidesz, hogy mivel van problémája, mert

nyáron még azzal támadtak, hogy hagyom kiszáradni a budapesti parkokat.

Most sokat locsolunk vagy hagyjuk kiszáradni? Kis ellentmondást érzek.

De tény, hogy ha ezt a hülye kérdést kicsit kapargatjuk, akkor nagyon súlyos országos problémával találjuk szembe magunkat. Napi szinten küzdünk olyan jogszabályokkal és eljárásrenddel, amelyek

meggátolják, hogy helyben megtartsuk, hasznosítsuk a vizet.

Magyarország gyakorlatilag az elmúlt 300 évben a mocsárlecsapolásra, a vizek gyors elvezetésére, a patakok csatornává alakítására, a víz azonnali elvezetésére rendezkedett be, jogszabályi környezete ezt tükrözi.

Nyáron nagyon súlyos aszály és kánikula sújtotta az országot.

Muszáj alkalmazkodnunk a klímaválsághoz

zöldmezős beruházásokkal, városrehabilitációs programmal, szárazságtűrőbb növényekkel, alternatív gyepgazdálkodással, méhlegelőkkel, „szivacsváros” koncepció alkalmazásával, mulcsozással, mezővédő erdősávokkal. Kész szerencse, hogy pont ezen dolgozunk, mióta megválasztottak a fővárosiak.

(Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek