FRISS: Perre mennek a Kölcseyből kirúgott tanárok, bíróságig viszik az ügyet

Beadták a keresetet.

Beadta munkaügyi keresetét az az öt tanár, akiket a tankerületi központ rendkívüli felmentéssel bocsátott el a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból írta közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

A jogvédő szervezet arról számolt be, hogy Molnár Barbara, Ocskó Emese, Palya Tamás, Sallai Katalin és Törley Katalin pertársaságot alakítva együttesen fordultak a Fővárosi Törvényszékhez.

A tanárok alapjogi és munkaügyi érvekkel támasztották alá, miért volt

  • jogellenes,
  • diszkriminatív,
  • aránytalan
  • és szabálytalan az elbocsátásuk.

A bíróságtól az elmaradt végkielégítésük, a felmondási időszakra járó bérük, továbbá kártérítés megítélését várják el.

A Marosi Beatrix vezette Belső-Pesti Tankerületi Központ azzal indokolta rendkívüli felmentésüket, hogy szeptemberben négyszer is „jogellenes munkabeszüntetésen vettek részt”, és mindez „jelentős mértékű kötelezettségszegésnek” minősült. Marosi ezen túl hozzátette azt is, hogy a munkavégzés megtagadása – szerinte – a tanulók érdekeit és jogait veszélyeztette.

A most benyújtott bírósági kereset 47 oldalas, amelyben a legfontosabb érv a felmentés jogellenessége mellett, hogy a felperes tanárok álláspontja szerint

a tankerület megsértette az egyenlő bánásmód követelményét,

amikor véleményük munkabeszüntetéssel történt kifejezése miatt aránytalanul súlyosan szankcionálta őket, és azonnali elbocsátásuk mellett döntött.

Egyébként a véleménynyilvánítás az Alaptörvény által is biztosított alapjog, amelynek korlátozása csak indokolt esetben és arányosan képzelhető el más alapjogok védelmében. A tanárok szerint itt nem erről volt szó.

„A kölcseys tanárok kirúgásának valójában egyetlen célja volt, hogy a tanárok véleménynyilvánítását és a további pedagógustiltakozásokat elfojtsa”

— írta a Helsinki Bizottság.

A szervezet szerint a tankerületi központ „a legkevésbé sem a gyerekek jogainak védelmében járt el. Ezt mutatja, hogy a kirúgott tanárok helyét még azóta sem töltötték be”.

„Az igazságos döntéshez szerintünk mérlegelnie kell majd a bíróságnak, hogy az ilyenfajta munkabeszüntetésekhez a sztrájkjog aránytalan korlátozása vezetett el. Tehát itt olyan alapjogi kérdéseknek a vizsgálatára is sor kerül majd, amire tipikusan egyébként egy munkaügyi perben nem”

— fogalmazott Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

A per tárgyalása jövő év elején kezdődhet el a Fővárosi Törvényszéken.

(helsinki.hu / hvg.hu)

Valódi Hírek