Nagy Feró azt állítja: 1956-ban szembenézett a halállal

G. Fodor Gábor lapjának mesélt 56-os emlékeiről.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején átélt élményeiről beszélt a fideszes 888-nak a kormánypárti megmondóemberré avanzsált Nagy Feró. A zenész ugyan csupán tízéves volt, elmondása szerint élénk emlékei vannak a 66 évvel ezelőtti eseményekről.

Feró arról beszélt: gyermekként „még” nem értett a politikához, ezért nem tudta, mi zajlott körülötte. Arra azonban jól emlékszik, amikor az apja munkahelyére bement, és „szájtátva bámulta a kiégett tankokat„.

Elmondta: „apróbb mozaikkockákból” áll össze az emléke az 56-os eseményekről. Felidézte, hogy apja az utcáról rántotta be egy kapualjba egy lövést követően, mert

valamelyik buzgómócsing ávósnak nézett egy nemzetőrt, és

előbb lőtt, és csak utána kérdezett„.

Arra is emlékszik, amikor óbudai lakásuk kapujábaa beállt egy teherautó, amelynek a platóját rögtön szemügyre vették a környékbeli gyerekek. Ahogy fogalmazott, szembejött velük a halál, ugyanis halott férfiakat láttak a teherautón fekve.

Tulajdonképpen fel sem fogtuk, mit látunk, hogy

a szó szoros értelmében szembenéztünk a halállal”

— mondta.

Felidézte: a forradalom leverése után a Schmidt-kastélynál találtak egy tölténytárat, amelybe beletöltötték a fegyvereket a barátaival együtt, ugyanis nem tudták, hogy annak óriási következménye lehet. Az egyik szomszédukat például „elvitték„, mert fegyvert találtak a lakásában.

November 4-ét követően egyre nagyobb mértékben tapasztalta otthon a feszültséget, mert nem lehetett a forradalomról beszélni nyilvánosan. Szülei akkor elmondták neki, hogy vigyázzon, nehogy „valami hülyeséget” mondjon.

Akkor még tudtam lakatot tenni a számra, később már nem nagyon.

Be is vittek ezért elég sokszor a rendőrök, akik folyvást arról faggattak, hogy mint mondtam előző nap a színpadon”

— idézte fel emlékeit Nagy Feró.

(888.hu nyomán)

Valódi Hírek