Itt tartunk: Vagyonnyilatkozat benyújtására kötelezik a szülőket egy budapesti bölcsődében

Az önkormányzat számára „támpont” a család vagyoni helyzete.

A havi jövedelem mellett a nyaralóra, telekre, műhelyre és járművekre is rákérdez a XII. kerületi önkormányzat a bölcsődéikbe jelentkező gyerekek szüleinél — írta a Blikk. Egy hegyvidéken élő család küldte el a lapnak a felvételi dokumentumot, amin a szokásos jövedelmi adatok mellett

négyzetméterre pontosan, az értékével és a szerzés idejével együtt kérik az ingatlanok feltüntetését.

A XII. kerületi önkormányzat indoklása szerint erre azért van szükség, mert túljelentkezés esetén „támpont” a család vagyoni helyzete.

„Az önkormányzati bölcsődei ellátás szociális jellegű ellátás, éppen ezért túljelentkezés esetén az ellátásra jelentkező család vagyoni helyzete az a támpont, amelynek segítségével értékelhető a rászorultság mértéke, illetve az önkormányzat által szabályozott támogatásokra való jogosultság elbírálása is ezáltal történik”

— indokolta az önkormányzat.

„Az volt az első gondolatom, hogy oké, ezt nem vállalom. A gyerek így nem megy állami bölcsődébe. A környéken viszont nem találtunk nekünk megfelelő magánintézményt. Felháborítónak és érthetetlennek tartom, miben segíti az önkormányzat munkáját az, ha megadom méretre pontosan hol élünk, vagy hogy örököltem-e egy telket a múlt hónapban”

— számolt be a lapnak egy neve elhallgatását kérő édesapa.

Az érintett szülők azt kifogásolják, hogy az önkormányzat olyan részletességű nyilatkozatot kért tőlük, mint a közpénzből fizetett politikusoktól.

„Végül kitöltöttük a lapot, de az ingatlanra vonatkozó részeket kihúztuk. Egyedül a százéves autónkra vonatkozó adatokat adtuk meg. Azt sem szívesen. Nincs titkolnivalónk, egyszerűen elvből. Úgy gondoljuk, túlzott mélységig belekérdeznek a családok anyagi helyzetébe”

— számoltak be az abszurd esetről.

Ha nyaralója, esetleg földterülete van a szülőnek, azt is érdemes feltüntetni a nyilatkozatban

A lap által megkérdezett adatvédelmi szakjogász elmondta, ilyen esetekben az adatokat kérő félnek meg kell határozni, mi az a jogalap, ami alapján indokolt lehet hozzájutni az érzékeny információkhoz.

(blikk.hu)

Valódi Hírek