Nagyon kell az uniós pénz: Orbánék újabb törvénymódosítást nyújtottak be, hogy megkapják

Biztos fájhat.

Benyújtottak egy újabb – az uniós források kifizetéséhez elvárt – törvénymódosítást, ami többek között a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos folyamatokat gyorsítaná meg. A törvénymódosítást kedd este nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A benyújtott módosításról Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon azt írta,

„a módosítás gyorsítja a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását, illetve növeli azok hatékonyságát”.

A módosítás főbb pontjai a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos peres eljárások gyorsítására és a

központi információs közadat-nyilvántartás

létrehozásáról szólnak.

A javaslat a közérdekű adatok megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható perek lefolytatásának gyorsításához, illetve az e perek hatékonyságának növeléséhez szükséges módosításokat tartalmazza, valamint a bárki számára elérhető, nyilvános a Központi Információs Közadat-nyilvántartás létrehozását irányozza elő.

A nyilvántartás tartalmazná a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait, így különösen az általuk hazai vagy európai uniós forrásból megvalósulóan nyújtott, ötmillió forintot elérő költségvetési támogatások, közbeszerzések, szerződések és kifizetések adatait.

A Központi Információs Közadatnyilvántartás felületén kéthavi rendszerességgel, a közzétételt követő legalább öt évig elérhető módon kell majd közzétenni a közérdekű adatokat.

A módosítás, amennyiben a parlament megszavazza, az év végén lépne hatályba.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek