Botrány: Orosz spicli volt a fideszes elitképző oktatója, Londonban vették őrizetbe

Ilyen nincs.

Október 7-én a Gatwick reptéren a brit hatóságok őrizetbe vették John Laughland konzervatív politikatudós-történészt, derült ki Panyi Szabolcs újságíró Facebook-bejegyzéséből.

John Laughland a holland Fórum a Demokráciáért szélsőjobboldali párt nemzetközi igazgatója, ennek a pártnak a vezetője számolt be arról, hogy a Laughland elleni vád kémkedés volt, még pedig Oroszország számára.

John Laughland

Laughland a magyar közpénzből felhízlalt Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatója is, a honlap szerint 2022. szeptember és 2023. február között. Egy ilyen pozícióban lévő oktató akár havi 10 ezer eurót, mostani árfolyammal számítva több mint 4 millió forintot is kaphat munkájáért.

Egy holland lap szerint Laughland éppen Magyarországról utazott Nagy-Britanniába, mikor lekapcsolták.

Az MCC vendégoktatója korábban több orosz propagandacsatornán szerepelt, köztük a Russia Today műsoraiban is többször megfordult már.

.

FRISSÍTÉS: A Mathias Corvinus Collegium az alábbi közleményt adta ki az eset kapcsán:

John Laughland 2021. márciusában jelentkezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatói ösztöndíjprogramjára, a jelentkezését követően az MCC a szakmai-tudományos tevékenysége értékelése alapján hozta meg döntését (Oxfordi Egyetemen szerzett egyetemi diploma és doktori fokozat, jelentős publikációs tevékenység, több sikerkönyv szerzője, komoly nemzetközi egyetemi oktatói és kutatási tapasztalat.)

A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézmény, a tudományos teljesítményen és oktatói tevékenységen túlmutató átvilágítást nem végez. Laughland jelentkezése során semmilyen, az integritását érintő jelzés nem érkezett sem hazai, sem külföldi hatóságoktól. Vele szemben semmilyen hivatalos vád nem fogalmazódott meg, jelenlegi legjobb tudásunk szerint semmilyen jogi eljárás nincs ellene folyamatban.

Valódi Hírek