„Nevetséges az Egyesült Államokat hibáztatni”: Ungár megszólalt a botrányos Schiffer-nyilatkozat után

Volt egy-két szava a témához.

Ungár Péter nem hagyta szó nélkül a minap Schiffer Andrással megjelent interjút, ami mondhatjuk elég nagy port kavart a sajtóban.

Az LMP ex-elnöke nemrég az Ukrajna szabadsága és területi integritása mellett kiálló finn miniszterelnököt, Sanna Marint gyalázta. A fideszes és a Fidesszel összejátszó álellenzéki médiában agyonszerepeltetett Schiffer szerint

“az Antony Blinkenek és Sanna Marinok legalább akkora háborús uszítók, mint a Putyin-féle adminisztráció, s ezért nekik is felelniük kell majd.”

Az LMP-s Ungár úgy érezte, reagálnia kell, mert mint írta, pártja Schiffer nélkül nem is létezne.

„A legutóbbi interjújára mégis kénytelen vagyok reagálni, mert ha az ott elhangzott állításokkal tartalmi szinten ugyanannak a pártnak későbbi elnökeként nem tisztázom a viszonyomat, akkor az már inkább sunnyogás.

Mi továbbra is büszkén vállaljuk azt az elvi alapállásunkat, hogy nem minden született tökéletesnek, ami nyugatról érkezik. Egyetértünk azzal is, hogy zöld szempontból az orosz földgáz amerikai palagázra cserélése semmilyen szinten nem előrelépés.

De személy szerint súlyos tévedésnek tartom, ha azt mondjuk, hogy a háború kialakulásában bárkinek lehet ahhoz akár csak megközelítő felelőssége, mint Vlagyimir Putyinnak. Egyszerűen azért, mert ő adta ki a parancsot egy szuverén állam megtámadására.

Az Egyesült Államok bizonyosan megpróbált beavatkozni Ukrajna belügyeibe kevésbé nyilvánvaló eszközökkel az elmúlt években. De ez a módszer egyrészt Oroszországtól se áll távol, másrészt ha ezt egyenértékűnek fogadjuk el a tankok elindításával, akkor egyszer csak majd azon vesszük észre magunkat, hogy

összeesküvés-hívők döntik el, hogy mikor jön a harmadik világháború. Aggasztóan közel vagyunk ehhez a ponthoz.

Nincs vitánk abban sem, hogy ennek a konfliktusnak a legfőbb vesztese Európa, amiről kiderült, hogy a teljes külpolitikája elhibázott volt, önálló mozgástere alig van. De kifejezetten nevetségesnek tartom ezért is az Egyesült Államokat hibáztatni, mert nem az ő dolguk az erős Európa megteremtése.

Ennek a helyzetnek a kialakulásában Angela Merkelnek és Orbán Viktornak van súlyos felelőssége.

Olyan magabiztos nem vagyok, hogy kimondjam, hogy ezért majd felelniük kell, de abban elég biztos vagyok, hogy a megítélésük történelmi távlatban innentől csak romlani fog”

— írta Ungár.

.

Valódi Hírek