Valamire készülnek Orbánék: A honvédelmi miniszter elrettentő erejű magyar haderőről magyarázott

Azt is mondta, „ma már kifejezetten vonzó lehetőség a hadsereg a civil életpályákhoz viszonyítva”.

Beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor vasárnap tartott beszédet az önkéntesek avatásán, a kormányfő arról beszélt a többi közt, hogy a magyar az katonanemzet. Utalt arra is, hogy akár be is vethetik a magyar honvédeket a háborúban.

Hasonló álláspontot fejtett ki a honvédelmi miniszter is, aki erősebb, elrettentő haderőről magyarázott az M1-en hétfő reggel.

Magyarországnak jól felfegyverzett, jól kiképzett, magabiztos, ütőképes, létszámában is komoly elrettentő erőt mutatni képes haderőre van szüksége, ezért fontos, hogy a hétvégén 250 önkéntes tett esküt — hangoztatta a honvédelmi miniszter az M1 hétfő reggeli műsorában.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy a kormány a nyáron döntött a katonák átlagosan 26 százalékos illetményemeléséről. „Az egyéb juttatásokkal együtt

ma már kifejezetten vonzó lehetőség a hadsereg a civil életpályákhoz viszonyítva”

— állapította meg.

A 2000-es évek elején – folytatta – a baloldali kormányok leépítették a hadsereget, ezt kell most visszaépíteni. Amikor az ország gazdasági ereje lehetővé tette, 2010 után indult meg a haderőfejlesztés, jövőre – egy évvel korábban a tervezettnél – az ország a GDP-jének már két százalékát fogja védelmi kiadásokra költeni — jelezte.

„Jó döntés volt, hogy már korábban megkezdődött a haderőfejlesztés, a jelenlegi, megváltozott biztonsági környezetben ugyanis ezeket a szerződéseket már nehezebb lenne megkötni”

— magyarázta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy a haderőfejlesztés részeként érkező modern eszközök – mint a Lynx harcjármű, amelyet vasárnap mutattak be a nagyközönségnek Budapesten – adják

azt az elrettentő erőt, védelmi képességet, amelyek a katonákat a harcban kísérik.

Megjegyezte: ezek az új eszközök a magyar védelemipar alapját is jelentik, a jövőben ugyanis részben magyar tulajdonban álló szervezetek veszik át majd a gyártásukat, amihez kapcsolódhat majd a magyar védelmi innováció is.

A miniszter az ukrajnai háborúról azt mondta, a magyarok a béke pártján állnak.

„Magyarország nem ad fegyvert a háború folytatásához, és a kivetett szankciók, amelyek több kárt okoznak a kivetőnek, mint annak, akire kivetették, szintén nem a háború lezárásához vezetnek”

— fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a NATO-tagországok védelmi minisztereinek múlt heti üléséről szólva kiemelte: a NATO a világ legrégebbi, legnagyobb és ilyen értelemben legsikeresebb védelmi szövetsége, amely a kollektív védelem elvén alapul,

ami „nagyon komoly elrettentő erő”.

„Mivel a tagállamok egy része fegyverrel is támogatja az ukrajnai háborút, nagy és folyamatos az eszkaláció veszélye, a NATO-nak tehát nagyon óvatosnak kell lennie és el kell kerülnie a belesodródást a háborúba”

— mondta.

(MTI)

Valódi Hírek