Így mutyiznak az MNB-nél az alapkamattal: A DK követeli ennek megszüntetését

Nincs veszélyesebb a személyes érdekeknél a DK szerint.

Hétfőn tartott sajtótájékoztatót az árnyékkormány szóvivője, Kálmán Olga, aki arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank a Monetáris Tanács tagjainak adott dolgozói hitelt alapkamati szinten.

Az árnyékkormány átvizsgálta az MNB beszámolóját, amiből kiderült, hogy a Monetáris Tanács tagjai összesen 120 millió forintban kaptak kedvezményes dolgozói hitelt, melynek kamata megegyezett az alapkamat szintjével.

„Olyan embereknek kell tehát dönteni az alapkamat mértékéről, akiknek személyes anyagi érdekük fűződik a minél alacsonyabb alapkamathoz”

— emelte ki Kálmán.

Az árnyékkormány szerint nincs is veszélyesebb a személyes anyagi érdeknél, és nem is csodálkozhatunk, hogy az MNB nem emelt kamatot sok-sok éven át.

Az árnyékkormány követeli, hogy szüntessék meg az összeférhetetlenséget, nem folytatódhat ugyanis az a gyakorlat, hogy azok döntenek az alapkamatról, akiknek érdekük, hogy minél alacsonyabban tartsák azt.

A jegybank döntése ezek után teljesen más, hiszen azt jelentették be, hogy többet nem emelik az alapkamatot, és ehhez tartják is magukat. Utoljára már nem is az alapkamatot emelték, hanem egy új eszközt vezettek be, az egynapos betéti tendert.

Ezzel a dolgozói hitel kamata nem változott, a Monetáris Tanács tagjai jól jártak az MNB döntésével.

Valódi Hírek