Kiderült: Kivételezik a kormány az egyházakkal a gázellátásban — Nem fognak fázni télen a templomokban

A rendelet szerint lakossági fogyasztóknak minősülnek az egyházak.

Novemberben és decemberben átmeneti földgázellátásra jogosultak azok a felhasználók, akik földgázszerződés nélkül maradtak — derült ki egy péntek este megjelent kormányrendeletből, amiről a hvg.hu számolt be. A friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ez a kedvezmény az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználókra vonatkozik, vagyis

a lakosságon és a mikrovállalkozásokon kívül mindenkire.

Az átmeneti földgázellátást az érintettek október 18-ig egy nyilatkozattal kérhetik, a megkötendő mintaszerződést a 15-i, szombati munkanap végéig teszi közzé az illetékes gázkereskedő. Aki időben beküldte a nyilatkozatot, annál a szolgáltatást nem lehet felfüggeszteni földgáz-kereskedelmi szerződés vagy rendszerhasználati szerződés hiánya miatt.

A rendelet a „veszélyhelyzeti felhatalmazással” élve tér el a földgáztörvény hasonló helyzetekről szóló pontjától. Hogy az átmeneti ellátást, milyen áron kapják az érintettek, arról nem szól a jogszabály.

Egy másik, friss rendelet az egyházakat és szervezeteiket, intézményeiket részesíti különleges elbánásban.

Az egy felhasználási helyen található egy vagy több lakóépület, lakás, plébánia, parókia, rendház – az egyházi törvény előírásától eltérően – akkor is a háztartásokra vonatkozó szabályok szerint vásárolhat földgázt, ha az épület nem kizárólag egyházi személyek lakásául szolgál.

A kormány még a szerzetesek és apácák olyan rendházaira is gondolt, amelyekben nincsenek önálló lakások, ott a létszám alapján számolják ki a kedvezményes mennyiséget — írta a lap.

(hvg.hu)

Valódi Hírek