Kibukott Orbánék újabb vaskos hazugsága: Egy szó sem igaz abból, amit az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról állítanak

Majdnem meglepődtünk.

Noha a magyar kormány váltig állítja, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás fel sem merült az EU-val folytatott tárgyalásokban, Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője csütörtökön Facebook-oldalán közölte, hogy ez nem igaz.

Cseh a Költségvetési Ellenőrző Bizottság csütörtöki ülésén beszélt Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal, aki egész mást mesélt a politikusnak, mint amit Orbánék — többek közt Varga Judit és Gulyás Gergely is — próbálnak itthon elhitetni az emberekkel:

Az uniós biztos épp most cáfolta meg a kormányt az Európai Ügyészséggel kapcsolatban.

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság mai meghallgatásán lehetőségem nyílt megkérdezni Johannes Hahnt, a költségvetésért felelős uniós biztost néhány a magyar választókat érdeklő kérdésről‒ például arról, hogy

mi van az Európai Ügyészséghez való csatlakozással.

Amíg a kormány képviselői váltig állították, hogy az Európai Ügyészséghez csatlakozás nem volt a tárgyalások napirendjén, Hahn biztos ennek az ellenkezőjét mondta.

Úgy fogalmazott, Didier Reynders igazságügyi biztos kollégája “rengeteg [időt] fektetett bele, hogy beszéljen erről a magyar féllel,” de mivel a csatlakozás önkéntes alapú, nem sikerült elérniük. Az ügy viszont “továbbra is a napirenden van” ‒ mondta a biztos.

Ez más fénybe helyezi a magyar kormány kommunikációját. Egyrészt egyértelműen cáfolja azt, amit több kormánytag kórusban ismételgetett: hogy az uniós fél részéről nem merült fel a csatlakozás.

De igen, felmerült.

És különösen ennek tükrében érthetetlen, hogy miért van szükség egy teljesen új hatóság létrehozására, amikor egy meglévőhöz csatlakozva sokkal hamarabb pontot lehetett volna tenni az ügy végére.

Gulyás Gergely ma arról beszélt, “egy korrupcióellenes intézményt nem lehet egyik napról a másikra létrehozni” ‒ pontosan, de egy létezőhöz csatlakozni igen.

A befagyasztott uniós pénzekre ugyanis nem hónapok múlva van szükség, hanem most. Tombol a megélhetési válság, itt a fűtési szezon, a pénzek még mindig sehol.

Hahn biztosnak felhoztam azt a problémát is, amit az új Integritási Hatóság létrehozása körül többen felvetettek, például Hadházy Ákos. Hogy lehet az, hogy még el sem fogadták az új intézményt létrehozó törvényt, a hatóság vezetőit kinevező testületbe

máris elkezdték verbuválni a tagokat?

Mit mond ez el a jogállamiságról, a kiszámíthatóságról, vagy a társadalmi konzultációs kötelezettségről, amit szintén megígért a kormány a Bizottságnak?

Hahn biztos azt válaszolta, tisztában van a helyzettel, de mivel még mindig folynak az ezzel kapcsolatos tárgyalások, ezt nem tudja kommentelni.

Egy következő alkalommal felteszem majd ugyanezt a kérdést.

Valódi Hírek