Az árnyékkormányt bíráló ellenzéki pártok országjárást ígértek, de nem ezt teszik

Az ellenzéki pártok azzal bírálták a DK árnyékkormányát, hogy helyette inkább országot kell járni, találkozni a választókkal. Mi megnéztük, valóban ez történt-e. A Nyugati Fény készített egy felmérést az ellenzéki politikusok szeptemberi aktivitásáról. Nos, messze a DK a legaktívabb az emberekkel való találkozásban. A többiek nagyrészt láthatatlanok.

A vizsgálódásban az ellenzéki pártok Facebook-oldalain megjelenő posztok segítették a tájékozódásunkat. A DK árnyékkormányának, és frakciójának tagjait, valamint a többi ellenzéki párt vezető politikusainak aktivitását vizsgáltuk közösségi oldalaikon: hol bukkantak fel, milyen alkalmakkor találkoztak választókkal.

Egyértelmű, hogy a DK mennyire aktív, és hogy több párt több vezetője gyakorlatilag eltűntnek nyilvánítható. Pedig amikor az árnyékkormányt bírálták, nem ezt ígérték.

A felmérés számos tanulsággal szolgált. A Dobrev Klára vezette árnyékkormány jelentős aktivitást indított el az országban. A DK politikusai kitelepüléseken, szeptemberiális rendezvényeken, kihelyezett frakcióülésen, családi programok egész sorában vettek részt. Közel 150 programon voltak jelen – ezek között olyan is akad, ahol többen is, akár csoportosan ott jártak.

A DK-frakció Miskolcon

Más pártoknál is érdekes fejleményeket találtunk. A Momentum vezető politikusainál 32 ilyen, a Facebook-on regisztrált rendezvényi aktivitást találtunk, vannak vezetőik, akik egyáltalán nem, vagy alig mutatkoztak.

Az MSZP-nél ez a szám 31, de ennek kilencven százalékát Kunhalmi Ágnes, illetve Nemény András, Szombathely polgármestere posztolta. Több elnökségi tag szeptemberben egyáltalán nem vett részt semmilyen rendezvényen. Aktivitásuk tehát nulla, vagy ha volt is, nem tartották fontosnak, hogy erről az oldalaikon beszámoljanak.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

Az LMP vezetőinél 8 ilyen bejegyzésre leltünk, amely közvetlen, választókkal történt találkozást rögzített.

A Párbeszédnél ez a szám 38, beleszámolva a társelnöki posztjáról lemondott főpolgármestert, Karácsony Gergelyt is.

A Jobbik elnökségének tagjai 9 olyan Facebook-posztot tettek ki, ahol nyilvános rendezvényen jártak, több vezető egyetlen ilyen bejegyzést sem rögzített.

Jakab Péter, a Nép Pártján Mozgalom vezetője 6 ilyen eseményről számolt be.

Visszakerestük azt is, hogy konkrétan mit ígértek ellenzéki politikusok, amikor azt mondták, kimennek a nép közé. A momentumos Donáth Anna például így fogalmazott:

„A Momentum pedig közben növeli tagságát és a szimpatizánsai számát, a háttérben nem látványos, de annál fontosabb munkával újra szervezi és bővíti helyi jelenlétét a településeken szerte az országban.”

„Vannak, akik úgy gondolják, egyedül is képesek lesznek megdönteni ezt a kormányt. Sőt: már most készen állnak rá. Én mást hallottam ki az elmúlt hónapokban folytatott beszélgetéseimből a piaci pultozásoktól a szakértői egyeztetésekig. Ezért mi a Momentumban úgy döntöttünk: új többséget építünk.”

„Az évtizedek óta épülő lövészárkokon, üvegplafonokon és sérelmeken átlépve, a válság adta tisztánlátást kiaknázva a választók új szövetségét hozva létre.”

„A terepmunka nem állhat meg ott, hogy kinyílt az ajtó”.

„Azt látom, hogy akár az időközi választások rendezvényein, akár a Momentum rezsiországjárásán rendszeresen jelen vannak az emberek között.”

Donáth Anna, a Momentum leköszönt elnöke

Ezzel mélyen egyetértett a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc is:

„Nem is tudnék jobban egyetérteni Donáth Anna szavaival: kormányváltást nem várni kell, főleg nem jövő hétre, hanem tenni kell érte.”

Az ugyancsak momentumos képviselő, Sebők Éva pedig úgy látta:

„Gyurcsány Ferencékkel kapcsolatban én is nagyon sok kritikát tudnék megfogalmazni, de most az ország sorsa az elsődleges és azzal kell foglalkozni. Örülök, hogy ráérnek ilyesmire.”

Mint látható, szöveg van, kinyilatkoztatás van, terepmunka, emberekkel találkozás jóval kevésbé. Hadházy Ákos is bírálta az árnyékkormányt, miközben nem tette le a parlamenti esküt, így a zuglói polgárok – ott nyert Hadházy közös jelöltként egyéni körzetben – fél évig képviselő nélkül maradtak.

Kutatásunkból az a következtetés vonható le, hogy messze a DK a legaktívabb ellenzéki párt. Ahogy ígérték, legnagyobb ellenzéki erőként nagyobb felelősséget is mutatnak abban, hogy az emberekkel találkozzanak. A többi párt vezetői közül néhányan valóban járják az országot, de többségük életjelet is alig ad magáról.

Természetesen, nem kizárt, hogy nem mindenki hozott minden, a választókkal történt találkozást nyilvánosságra, de a tendencia érzékelhető.

A DK-n kívül a többi ellenzéki párt még a helyét keresi az áprilisi kudarc, és a belső harcaiktól sem mentes tisztújítások után. Várható, hogy ha több ellenzéki, akár civil demonstráció lesz, azon az ellenzéki politikusok nagyobb aktivitása is érzékelhető lesz.

Valódi Hírek