Kormányinfó: Továbbra is az uniós források érkezéséhez kötik a pedagógusok béremelését

Cikkünk frissül.

Szokásosan csütörtöki napot tartott kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

A miniszter szerint a kormány továbbra is arra számít, hogy jönnek az uniós források, a pedagógus béremelés csak akkor történik meg, ha a pénzek megérkeznek, jövőre akár 25 százalékos emelés is jöhet. A tanárok fizetése elérheti majd a diplomás átlagbér 80 százalékát, ez 2025-ben 700 ezer forint felett is lehet. A polgári engedetlenséget továbbra is jogellenes cselekvésnek tartja a kormány, erről nem is volt hajlandó beszélni Gulyás.

Gulyás beszélt a szankciókról is, ezek decemberben járnak le, ekkor újra kell gondolni, hogy jók- e nekünk a szankciók, ezért is jön a nemzeti konzultáció. A konzultációkat pénteken már postára is adják, a kérdéseket ekkor ismerheti meg a lakosság.

A berlini találkozón az álláspontok tényleg nem közeledtek, egyik fél sem tudta meggyőzni a másikat.

Gulyás Gergely a forint árfolyam gyengülését a szankciókra fogta, szerinte ugyanis Magyarország kitettsége nagyobb, mint Lengyelországé vagy Csehországé, szerinte a kormány politikája azonban stabil gazdaságot teremtett.

A miniszter az inflációra és az árfolyam gyengülésére is csak a propagandával tudott reagálni, miszerint a szankciók tehetnek a magyar gazdaság helyzetéről.

Az örnkormányzatokkal külön-külön tárgyalnak, nagy nemzeti energiacsúcsra nem kell számítani.

Gulyás Gergely az RTL kérdésére, ami arról szólt, hogy jogosnak tartja-e a tanárok kirúgását, azt válaszolta, hogy a polgári engedetlenség a jog megszegése, és ezért a munkáltató kirúghatja a munkavállalót. A polgári engedetlenség kérdése szerinte jogelméleti vita, amibe ő nem menne bele.

Gulyás Gergely elmondta, hogy nem tudja mennyit keres Marosi Beatrix tankerületi vezető, nevét is csak a hírekből hallotta az elmúlt napokban.

Valódi Hírek