Először szólalt meg egy tankerületi vezető a tüntetések kirobbanása óta — Elmondta, mit gondol a tanárokról

Nem volt benne köszönet.

„Ami most zajlik, az egy tudatos és rosszindulatú lejáratás, több esetben az alapvető személyiségi jogaink megsértése, családtagjaink megfélemlítése. Ez már nem a pedagógusok érdekében zajlik, nem róluk szól. Az oktatásban a tanulók érdeke lenne az elsődleges, az ő érdekük pedig az lenne, hogy zavartalan legyen az oktatás” — magyarázta a hvg.hu-nak Hajnissné Anda Éva, az I., II. és XII. kerületi iskolákat tömörítő Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója.

Hajnissné azt mondta: a pedagógusok követeléseinek van jogalapjuk, ugyanakkor a módszereikkel már nem ért egyet. „A kormány maga sem vitatja, hogy a béreket emelni szükséges, ennek érdekében folynak az egyeztetések az Európai Bizottsággal is” — mondta.

A tankerületi vezető ugyanakkor megjegyezte: az elmúlt időben alkalmazott, olykor a megfélemlítésig jutó, törvénytelen, sok esetben a tanulókat tiltakozásra kényszerítő módszerek azonban ebben nem segítenek, ezekkel nem értek egyet.

„Emelt fővel megyek ki továbbra is a nevelőtestületekhez. Aki ismer – és én az összes nevelőtestületet jól ismerem, a tankerületben sok volt kollégám van köztük –, az tudja, hogy mindent megteszek a saját hatáskörömben a tankerület, az iskolák, a diákok és a pedagógusok érdekeiért”

— fejtette ki Hajnissné.

A Közép-Budai Tankerületi Központ múlt pénteken küldött figyelmeztető leveleket a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 37 tanárának, ami több mint a tantestület fele. Hétfő reggel szülők és diákok tüntettek a tankerület előtt. A szervezők átadtak a tankerületi vezetőnek egy petíciót, amiben

a tanárok sztrájkjogának visszaállítását és a pedagógusbérek rendezését követelték.

A petíciót Hajnissné Anda Éva tankerületi vezető átvette, és ígéretet tett, hogy azt továbbítja az illetékesek felé.

A budapesti tankerületi központok honlapjáról szerdán eltűntek a telefonszámok. Az intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ azt a tájékoztatást adta, hogy a tankerületek gyalázkodó, fenyegető telefonok százait kapták az elmúlt napokban.

„Emiatt vettük le ideiglenes jelleggel a telefonszámokat, annak érdekében, hogy a kollégáink a feladataikat el tudják látni”

— közölték.

(hvg.hu)

Valódi Hírek