Botrány: Lehallgathatták a TASZ jogászát, aki pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán

Magyarországon a jogsértésekkel szemben nem áll rendelkezésre hatékony jogorvoslat.

Pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, Hüttl Tivadar, miután valószínűleg lehallgatták egy 2015-ös telefonbeszélgetését — közölte a civil szervezet szerdán.

Hüttl az ominózus esetben Jávor Benedek európai parlamenti képviselővel beszélt, mikor a hívás az egyik oldalon megszakadt, miközben a másik fél visszahallotta a beszélgetést az elejétől — idézi az előzményeket a közlemény.

Tekintve, hogy hasonló jelenség csak akkor fordulhat elő, ha a telefonhívást rögzítik, Hüttl – aki akkoriban mások mellett éppen a NAV visszaéléseit feltáró Horváth Andrást képviselte – panaszt tett a titkosszolgálatokat felügyelő minisztereknél, valamint a parlament nemzetbiztonsági bizottságához fordult az ügyben, hogy kiderítse, valóban lehallgatták-e. A bizottság többsége azonban zárt ülésen, a TASZ szerint kormánypárti szavazatokkal,

megakadályozta, hogy vizsgálat indulhasson az ügyben.

Hüttl Tivadar és az őt képviselő Baltay Levente ügyvéd, miután az illetékes magyar hatóságoknál hiába próbálkozott, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult .

Közleményük szerint a bíróság egyrészt megerősítette, amit már korábban is kimondott:

Magyarországon nincs független, külső kontroll a titkos megfigyelések elrendelése és végrehajtása felett, a jogsértésekkel szemben pedig nem áll rendelkezésre hatékony jogorvoslat.

Másrészt a bíróság részletesen foglalkozott azzal is, hogy a magyar adatvédelmi hatóság betöltheti-e ezeket a hiányzó funkciókat, amivel kapcsolatban arra jutott, hogy bár a NAIH jogosult vizsgálni a titkosszolgálatok tevékenységét, működésmódjából következően nem alkalmas arra, hogy független kontrollt gyakoroljon. A titkosszolgálatok ugyanis megtagadhatják a hozzáférését egyes iratokhoz, ilyen esetekben pedig az őket irányító miniszter végzi el az ellenőrzést az adatvédelmi hatóság helyett,

aki maga is érdekelt lehet az adatok eltitkolásában.

„Az ítéletben többedjére bizonyosodik be, amit a TASZ eddig is hangsúlyozott: csak a kormányzati akaraton múlik, hogy politikai célok szolgálatába állítják-e a titkosszolgálatokat”

— írta közleményében a TASZ.

Emlékeztettek a tavaly kirobbant Pegasus-botrányra is, illetve megjegyezték:

„Magyarország 2016 óta nem hajtja végre azt a strasbourgi ítéletet, amelyik elsőként mondta ki a független »kontroll hiányát, és kötelezte a kormányt a garanciák kiépítésére«”.

(telex.hu)

Valódi Hírek