FRISS: Hivatalosan megadta magát a kormány az Európai Bizottságnak egy kulcskérdésben

Meghunyászkodtak.

Az eredeti céldátumnál

két évvel korábban, 2026-ban emelheti nagyobb mértékben a pedagógusbéreket a magyar kormány

értesült a Szabad Európa brüsszeli forrásokból. Mint felhívták rá a figyelmet, felgyorsultak a tárgyalások a felek között, és sok engedményt sikerült elérnie az Európai Bizottságnak.

A portál arról írt, hogy a kabinet egyre nyitottabb az uniós döntéshozó testületköveteléseivel kapcsolatban, így egyre több kérdésben sikerült eredményeket elérnie az EB-nek. Ez nem véletlen, ugyanis az Orbán-kormánynak óriási szüksége van az uniós forrásokra a csődközelben lévő magyar költségvetés kiegyensúlyozására.

A magyar kormány eredetileg arra vállalkozott, hogy 2028-ig megemeli a pedagógusbéreket a diplomás átlagbér 80%-ára. Ezt nagy valószínűséggel nem fogadta el a Bizottság, és két évvel korábbi időpontot jelölt meg határidőként. Ezt a kormány a friss információk szerint elfogadta.

Az EU korábban már jelezte, hogy elégedetlen a magyar pedagógusok helyzetével. Nem véletlenül: az OECD-országok között nálunk a legalacsonyabb a bérük — hívta fel a figyelmet a HVG.

Az sem elhanyagolható tény, hogy egyre nagyobb tiltakozások indultak a kormány pedagógusellenes politikája ellen a kirúgások és a rossz életkörülmények miatt. Minden bizonnyal a tüntetések is jelentős szerepet játszanak abban, hogy a kormány engedett az Európai Bizottságnak.

(Szabad Európa/HVG/Nyugati Fény)

Valódi Hírek