Mi történik? Az EU-ból egyedüliként utazik Moszkvába Szijjártó, hogy szankciólistán szereplő oroszokkal beszélgessen

Ilyen nincs.

Szijjártó Péter csütörtökön Moszkvában fog részt venni egy panelbeszélgetésen, melynek címe: Globális energiatrendek: ma és holnap.

A hivatalos program szerint a külgazdasági- és külügyminiszter az orosz miniszterelnök-helyettessel, valamint orosz vállalatok, a Gazprom Neft, a Novatek és a VEB.RF vezetőivel fog együtt szerepelni.

Mindnyájan szerepelnek különböző nyugati szankciós listákon.

A héten rendezik meg a háromnapos Orosz Energiahetet, ennek keretén belül kerül sor a panelbeszélgetésre. A rendezvény honlapján Putyin elnök köszöntője is megtalálható, ebben ír arról, hogy Oroszország megbízható és felelősségteljes energiaexportőr, annak ellenére is, hogy évek óta példátlan nyomást helyeznek az országra.

Ukrajna megtámadásáról nem esik szó.

Azt a beszélgetést is ismertetik, amin Szijjártó fog részt venni, e szerint:

„Egyes országok és koalíciók azzal súlyosbítják a geopolitikai helyzetet, hogy az energiához való hozzáférést összekötik a nemzetközi politikai kapcsolatokkal. 2022-ben ez a nyomás intenzívebbé vált (…)”.

Olyan kérdésekre keresnek majd választ, mint hogy a mostani „geopolitikai turbulenciák” miatt lassultak-e az energiaszállítások, és vajon mit tehetnek az orosz cégek, hogy érvényesítsék érdekeiket.

A program alapján az Európai Unióból Szijjártó Péter lesz az egyetlen résztvevő.

Valódi Hírek