Videóval: Példásan eligazította oktatásügyben a HírTV riporterét az ország legjobb egyházi gimnáziumának tanára

Öröm nézni.

Ő is éppen a Kossuth téren lenne a tüntetőkkel, ha nem hívták volna be az adásba — ezzel kezdte az interjút a HírTV Napi aktuális című műsorában Lakatos Máté, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium egyik tanára szerda este, az adás ugyanis éppen a tüntetés idejére esett.

A Telex megjegyzi, hogy a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium az ország legjobb egyházi gimnáziumának számít.

Az interjúban Lakatos elmondta, hogy bár náluk minden órát szakos tanár tart, de

többen gondolkodnak pályaelhagyáson.

Szerinte ennek az egyik oka az, hogy a rengeteg munka miatt a pedagógusoknak saját gyerekeik és a tanulóik között kell választaniuk.

A műsorvezető a beszélgetés alatt már-már kínlódott, hogy bebizonyítsa: ezek évtizedes problémák, és sokan mondják, hogy nincs lehetőség akkora béremelésre, amekkorát akarnak.

Lakatos közölte, hogy a tanári bérek még mindig a 2014-es minimálbérhez vannak kötve, és ugyan a háború miatt most még rosszabb a helyzet, de

előtte sem voltak előremutató lépések.

Lakatos Máté szerint az emberekben az igazságtalanság érzése van, aztán Setényi János oktatáskutatót idézve rámutatott, hogy ma egy középiskolai felvételin nem indul egyenlő esélyekkel az a gyerek, akinek a szülei nem tehetik meg, hogy magántanárhoz járjon. Hozzáfűzte — szintén Setényi szavait idézve — , hogy az iskolarendszer igazságtalan.

„Hány Karikó Katalint veszítünk el amiatt,

mert rengeteg tehetség, tartalék van olyan társadalmi rétegekben, akik nem tudják megengedni maguknak a magántanárokat?”

— tette fel a költői kérdést.

Bár a műsorvezető erőlködött, hogy mentse a menthetetlent, Lakatos nem hagyta magát, és közölte: komoly baj, hogy nincsen párbeszéd, az oktatáskutatóknak és szakembereknek nincs lehetőségük leülni a kormánnyal, hogy kidolgozzanak egy stratégiát.

A videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek