Elfogadták a nyolcadik uniós szankciós csomagot Oroszország ellen — Orbán is megszavazta

Döntés született.

Megállapodtak az uniós tagállamok a legújabb, nyolcadik szankciós csomag részleteiben Oroszországgal szemben — jelentette be Twitteren a soros elnökséget ellátó Csehország képviseletében a cseh nagykövet.

A csomag a következő elemeket tartalmazza:

  • Behozatali tilalom újabb orosz termékekre, ami 7 milliárd euró bevételkiesést okoz az orosz gazdaságnak,
  • Kettős (polgári és katonai) felhasználású termékek kiviteli tilalma Oroszországba (repüléshez használatos termékek, elektronikai alkatrészek, speciális vegyi anyagok),
  • További tilalmak az európai szolgáltatások nyújtására,
  • Szankciók azon személyekkel szemben, akik megkerülik a szankciókat,
  • Az uniós állampolgároknak tilos lesz orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalniuk,
  • További 1300 személlyel szemben rendelnek el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást,
  • Az olaj legmagasabb árának meghatározása azon tengeri szállítmányok esetében, amelyek Oroszországból EU-s közreműködéssel jutnak el harmadik országokba, összhangban a G7-ek törekvéseivel.

A várakozások szerint ez a csomag újabb súlyos károkat okoz az orosz gazdaságnak és a hadiiparnak.

A csomagot Magyarország is megszavazta,

annak ellenére, hogy a magyar kormány folyamatosan a szankciók ellen foglalt állást, arra hivatkozva, hogy az árak és az infláció ezen intézkedések miatt növekednek.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán úgy fogalmazott:

„a magyar kormány ezúttal sem támogatott olyan szankciós intézkedéseket, melyek kárt okoztak volna Magyarországnak, a magyar embereknek”.

A külügyminiszter hozzátette: kemény tárgyalások során sikerült elérni, hogy „az olajársapka nem vonatkozik a csővezetékes kőolajszállításra valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra sem”. A javaslat azonban ezt nem is tartalmazta.

Szijjártó azt is megjegyezte, hogy a szankciók alól kivételt kapott a nukleáris energia, vagyis ezek a szankciók nem vonatkoznak az új paksi atomerőmű építésére sem. Ez azt jelenti, hogy az erőmű építésében részt vevő nyugati beszállítók, alvállalkozók nem sértik meg az uniós jogot, ha dolgoznak a Paks2 projekten.

A szankciók formai elfogadása még folyamatban van, minderről hamarosan döntenek.

(hang.hu)

Valódi Hírek