Dobrev Klára: A pedagógusok helyzete nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer

Megszólalt az árnyék-miniszterelnök a tüntetésekkel kapcsolatban.

Október 5. a pedagógusok világnapja. Az országban több helyen, többek közt Budapesten is tüntetések zajlanak: a diákok és a szülők élőlánccal állnak ki tanárokért.

Pár nappal korábban robbant ugyanis a hír, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárát is kirúgták, amiért részt vettek a polgári engedetlenségben.

A tanárok a megalázó fizetések és a kritikán aluli munkakörülmények miatt tiltakoznak, sztrájkhoz való jogukat rég megvonta a Belügyminisztérium.

Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke a Facebookon osztotta meg gondolatait az oktatás helyzetével kapcsolatban:

Mutasd az iskoláid, megmondom a jövőd – állhatna figyelmeztetésként minden ország vezetése előtt.

Mert a jövő mindig azoktól függ, akik még az iskolapadban tervezgetik, mihez kezdenek majd az életben. Orvosok, ápolók lesznek vagy tanárok?

Vagy azt látják, hogy jobban járnak, ha bármilyen más szakmát választanak. Itthon tanulnak majd tovább, itt dolgoznak, itthon alapítanak családot? Vagy már most azt tervezgetik, hogy

melyik nyugati országban szeretnének élni.

Ma dől el, most itt az iskolapadokban, hogy milyen ország leszünk 10-20-30 év múlva. Ha nem becsüljük meg az iskoláinkat a pedagógusainkat, akkor elvesztünk.

És a jó pedagógus nem csupán a tananyagot tanítja gyerekeinknek, hanem arra is megtanítja őket, hogy álljanak ki meggyőződésük mellett és tudjanak megküzdeni igazukért.

Ha a hatalom emiatt megbünteti a tanárokat, akkor a kormány az ellenkezőjét tanítja: Ne állj ki, ne küzdj meg, hanem hajtsd le a fejed.

A kormány szolgai Magyarországot akar,

mi meg öntudatos bátor országot, büszke magyar nemzetet.

Mély meggyőződésem ugyanis, hogy a nemzet jövője nem haszontalan, történelmietlen magyarkodáson, giccsparádéba forduló népünnepélyeken múlik.

Azon múlik, hogy a fiatalok bizakodva és lelkesen itt kezdik el tervezni az életüket. Magyarországot fogják-e gazdagabbá, jobbá tenni? És ehhez most az kell, hogy felemelt fejjel megküzdenek az igazságukért.

Joggal figyeli az egész ország a tanárok, diákok és a szülők tiltakozását.

Tudjuk, hogy ez nem csak róluk, hanem mindannyiunkról szól. Éppen ezért nem elég a távolból figyelni, ott is kell lenni velük. Nem maradhatnak magukra most a tiltakozók, mert az oktatás, a pedagógusok helyzete

nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer.

Kell, hogy dudáljon a buszsofőr, hogy tüntessen az ápoló, a futár, a pék, a tanárok és diákok mellett, ahogy persze kell a politika is, mint általában minden átfogóbb politikai változáshoz.

Egymásra kell találni! Mert bár külön-külön gyengék vagyunk, együtt mi vagyunk az európai Magyarország.

Ezen dolgozunk.

Valódi Hírek