Rémisztő jövőkép: Robbanásszerűen megnőhet a munkanélküliek száma Magyarországon

Borús kilátások.

Olyan gazdasági hatások érvényesülnek egyszerre, és érik a munkáltatókat, amelyek ha továbbra is fennállnak, és begyűrűznek, akkor akár egy leépítési hullám is kezdetét veheti — mondta Nógrádi József, a munkaerő-felvételi ügynökségként és HR-szolgáltatóként tevékenykedő Trenkwalder kereskedelmi igazgatója a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A szakértő elmondta, jelenleg is

175 ezer munkanélküli van regisztrálva Magyarországon,

számuk augusztusban pedig tovább emelkedett a KATA-s vállalkozások megszűnésévél. Közel 40 ezer ember érintett, akik közül sokan már munkanélküliek.

Nógrádi József elmondta: a kiszámíthatatlan árfolyamingadozásoknak köszönhetően, ha az alapanyag ára brutálisan megnő, felmerül a kérdés, hogy megéri-e gyártani valamit. Idén kétszer volt bérnövekedés, a cégek ugyanis próbálták megtartani a munkaerőt, már ezek is komoly béráldozatok voltak, hogy a felépített állományukat megőrizzék, ám az infláció elvitte ezt a bérnövekedést. A cég felmérése szerint

a munkavállalók 49 százaléka már most is úgy érzi, hogy nem keres eleget.

További hatás az energiaárak drámai növekedése, a nagy cégek ugyan bizonyos szempontból biztonságban vannak az év végéig, viszont nem tudják, hogy jövőre milyen költséggel tervezzék a gyártást, ez pedig tavaszra fog begyűrűzni igazán.

„Azt merem állítani, hogy amennyiben nincs változás, és ezek a hatások maradnak,

tavaszra akár 300 ezer munkanélküli is lehet a piacon”

— fejtette ki a szakértő.

A teljes beszélgetés ITT hallgatható meg.

(atv.hu)

Valódi Hírek