DK: Az önkormányzatok 80-90 százaléka csődbe fog menni Orbán távhőrendelete miatt

Ilyen sehol nincs Európában.

Tegnap háromnegyed tízkor a Magyar Közlönyben megjelent a kormány új távhőrendelete, amely néhány órával később már hatályba is lépett. Ennek értelmében az önkormányzatok mától, nagyjából a tízszeresét fogják fizetni az intézményeik távfűtéséért — hívta fel a figyelmet Szitka Péter, az árnyékkormány vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadója szombaton.

Hangsúlyozta: ha egy óvoda fűtése eddig 6 millió forint volt, akkor mostantól 60 millió forintba fog kerülni.

Hozzátette, ez egy településen, akár több száz millió forintos többletkiadást is eredményezhet.

„Kazincbarcika polgármestereként, Kazincbarcikáért, az árnyékkormány vidéki önkormányzatokért felelős tanácsadójaként, viszont

az összes magyar önkormányzatért aggódom”

— jelentette ki a politikus, hozzátéve, már nem csak arról van szó, hogy ez a kormány bezárathatja a legfontosabb szociális és gyermekeket ellátó önkormányzati intézményeket télre, hanem arról is, hogy a mostani döntésével, a fűtési szezon végére becsődöltetheti a magyar önkormányzatok 80-90 százalékát.

„Az árnyékkormány szerint, ha a kormány nem kompenzálja az önkormányzatokat legalább akkora mértékben, hogy ugyanannyiért kapják a távfűtést, mint a lakosság, akkor

a magyar önkormányzatok 80-90 százaléka még a fűtési szezon vége előtt fizetésképtelenné fog válni”

— hangsúlyozta Szitka Péter.

Elmondta, a magyar önkormányzatok az elmúlt hetekben végrehajtottak minden olyan spórolást, amit ép ésszel el lehet képzelni. „Nincs több tartalék, már nincs min spórolni, az önkormányzatokat mostanra teljesen kivéreztették” — tette hozzá.

„Ebben a helyzetben döntött úgy a kormány, hogy a tízszeresére növeli az árakat, ez pedig a halálos ítélettel egyenlő a legtöbb önkormányzatra nézve”

— fogalmazott.

Közölte: ma minden városvezetőnek azt kell mérlegelnie, hogy vagy lekapcsol és bezár mindent, vagy csődbe fog menni a fűtési szezonban.

„Ha a kormány nem segít az önkormányzatokon, úgy bölcsődék, óvodák, szociális intézmények zárhatnak be, emellett létszámleépítések, elbocsátások jöhetnek. Várjuk a kormány segítségét, mert ez nem normális!

Ilyen sehol nincs Európában, csak nálunk Magyarországon”

— zárta beszédét Szitka Péter.

Videó:

.

Valódi Hírek