Mi történik? Orbánék saját magukat támadják meg az Alkotmánybíróságon

Zavar a rendszerben.

Az Orbán-kormány az elmúlt időben egy sor törvénycsomagot nyújtott be, ezek mind az EU-s források megszerzését segítenék elő.

Az első ilyen törvényjavaslat a a büntetőeljárási törvényt módosítja, ezt várhatóan hétfőn fogadja majd el a parlament. Ezzel a biztosítaná a kormány, hogy az ügyészség nyomozást lezáró döntésével szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak is korrupciós ügyekben.

A kormánypárti, kétharmados többség minden kétséget kizáróan megszavazza majd a törvényjavaslatot, ám a hvg.hu értesülései szerint a kormány még a hétfői zárószavazás előtt határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben

normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól (Ab)

a maga által benyújtott törvényre.

Az időrend ezért úgy fog kinézni, hogy hétfőn megszavazzák a törvényjavaslatot, kedden a normakontrollos határozati javaslatot, így a házelnök az elfogadott törvényt nem az államfőnek küldi el aláírásra, hanem az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálatára rögtön az Ab-nak továbbítja.

Ha az Ab megállapítja az alaptörvény-ellenességet, akkor a törvényt újratárgyalja az Országgyűlés.

A hvg.hu forrásai szerint a normakontroll azért történik, mert a kormány így egyezett meg az Európai Bizottsággal, Brüsszel ragaszkodott a törvény benyújtásához és elfogadásához, de elfogadták, hogy a kormánynak vannak jogi aggályai és emiatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek