Döntött a kormány: Örülhetnek a csokosok, változtak a szabályok

Módosítottak a visszafizetés szabályain.

Módosítottak a csok szabályain — derült ki egy csütörtök esti, Orbán Viktor által jegyzett rendeletből.

Többször is írtunk arról, hogy a jegybanki alapkamat emelése miatt a csokot felvett, ám annak feltételeit nem teljesítő családoknak elképesztő pénzeket kell visszafizetniük az államkasszába.

A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg. Az emelt, 10 millió forint összegű támogatásnál azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse.

Ha a maximális 10 millió forintos támogatást használta ki az igénylő, akkor még a korábbi, 11,75 százalékos alapkamat mellett is a büntetés hatalmas összegre hízhatott abban az esetben, ha nem születnek meg a gyerekek a 10. év végére, ugyanis ha egy gyermek sem születik meg, akkor

68 750 000 forintot

kell visszafizetnie a családnak az állam felé.

Ráadásul Matolcsyék azóta még egyszer megemelték a jegybanki alapkamatot, ami most 13 százalék.

Csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben az október elsejétől hatályos rendelet, amely módosítja

  • az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról,
  • illetve a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről

szóló korábbi rendeleteket.

Ennek lényege, hogy a már megkötött otthonteremtési támogatásoknál a késedelmi kamat, a csok szabályait nem teljesítőknél pedig a büntetőkamat az 5%-ot nem haladhatja meg.

Tehát a támogatás felvétele és a visszafizetési kötelezettség beállta között azokban az időszakokban is maximum 5 százalékkal számolják ezt a késedelmi kamatot, amikor az alapkamat vagy meghatározott esetekben annak ötszöröse meghaladná az öt százalékot.

Valódi Hírek