„Nem fog jönni a pénz!” — Ezrek osztják Juszt László drámai sorait Orbánék fejetlen kapkodásáról

Közel lehet az államcsőd az újságíró szerint.

Beszámoltunk arról, hogy teljes kifizetési stopot rendelt el a kormány az állami szerveknél: megjelent egy úgynevezett “2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

A kifizetési stop alól négy tétel jelent kivételt:

  • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
  • bérek és más személyi juttatások;
  • nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
  • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Juszt László a Facebook-oldalán kommentálta a hírt, bejegyzését már több mint 1600-an megosztották:

“Az Orbán-kormány a bérek kivételével szinte teljes kifizetési stopot rendelt el. A 2257/2022-es határozat arról szól, hogy Orbán Viktor október végéig blokkolja a központi költségvetés kifizetéseit.”

Szögezzük le! Ilyen a legújabbkori magyar történelemben

nem történt.

Nem történt meg a rendszerváltást megelőzően, amikor a Német-kormány a csődtől mentette meg az országot. Nem történt akkor, amikor a világválság következményeként előállt helyzetben a Bajnai-kormány előzte meg a csődöt.

Most látszott és várható volt, s egyáltalán nem biztos, hogy ezzel sikerül megelőzni a csődöt. Hiszen strukturális válságban van az Orbán vezette kormány. Lehetne szebben is mondani, de

“ez az ország ma nincsen vezetve”.

Nincsenek elkülönített irányítási pontok (minisztériumok), azoknak nincs felelős gazdasági vezetése.

Van viszont fejetlen kapkodás!

KATA törvény, az adózási renddel való ügyetlenkedés, az u.n. extraprofit behajtása, s az energia árakkal való elmebeteg intézkedés sor.

Van viszont továbbra is hülye pávatánc az Unióban, aminek egyenes következménye, hogy

NEM FOG JÖNNI A PÉNZ!

És ez a most megjelent rendelet is szüli a kivételezés lehetőséget, a korrupciót, hiszen “bizonyos esetekben kifizetéseket az államháztartásért felelős miniszter, vagy a miniszterelnök engedélyezhet majd”.

Ezzel szemben igazán kemény döntés, hogy “nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, de nincsenek üdítőital és kávébeszerzések sem. Papírbeszerzés is csak akkor, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy az a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges”.

Ha valaki azt hiszi, hogy ettől majd minden rendbe jön, azt szeretném felvilágosítani arról is, hogy a gyereket nem a gólya hozza.

Egyébként, ha Orbán a cash flow problémát szeretné megoldani, akkor nem árt sietnie, s még holnap kimenni a piacra kölcsönért.

Ugyanis, ha bármelyik hitelminősítő tudomást szerez erről az intézkedéssorozatról, akkor azonnal leminősíti az országot. Márpedig már most is éppen csak felette vagyunk a “bóvli kategóriának”.

Valódi Hírek