Csődközelben az ország — Hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban (+videó)

Friss bejelentések a kormányinfón.

„Kiemelt fontosságúnak tartjuk a nemzeti konzultációt, és mindenkit bíztatunk, hogy vegyen részt”

– mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Mi is megírtuk, hogy a kormány új konzultáció indulásáról döntött, ezúttal az orosz szankciókról.

A szerdai kormányülésen döntöttek az iskolai téli szünet kérdéséről is, amely hosszabb lesz:

december 22-től január 8-ig fog tartani.

Ebben az időszakban kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek: ebben az időszakban az összes kormányzati alkalmazottnak kötelezően ki kell vennie a szabadságát.

Az ülésen az önkormányzatok helyzetéről is szól volt: szerintük a legtöbb település kitudja gazdálkodni idén a megnövekedett költségeket, de lesz, akinek kell segítség. Balla Györgyöt miniszteri biztossá nevezik ki, az ő feladata lesz leülni majd az önkormányzatok képviselőivel, egyeztetni arról, milyen segítség kellhet a következő évben ahhoz, hogy áramot és gázt tudjanak venni.

Gulyás Gergely azt is cáfolta, hogy kifizetési stopot rendelt el a kormány, és hozzátette: az ország pénzügyi helyzete stabil és a gazdaság jól teljesít. Az igazság az szerinte, hogy a kifizetéseket a Pénzügyminisztériumnak jóvá kell hagynia.

A nyolcadik szankciós csomagot a kormány nem fogja támogatni, ha vannak benne energetikai szankciók.

Az elszálló forintot Gulyás Gergely nem tartja aggasztónak, szerinte a gazdaság stabil. Elmondta, hogy a 420-as árfolyamról a szankciók tehetnek.

A pedagógusok is szóba kerültek. Gulyás arról beszélt, hogy Magyarországon szabadon lehet sztrájkolni Németországgal ellentétben; az emelés járni fog a tanároknak, de most ezt a gazdasági helyzet miatt nem tudja biztosítani a kormány. Jövő év január 1-jén 10%-os béremelés lesz, a további attól függ, hogy hogyan sikerül megállapodni az EU-val.

Az is kiderült, hogy nem készítettek B tervet arra az esetre, ha nem érkezik pénz Brüsszeltől, mert meggyőződésük, hogy fog.

Az orosz népszavazások eredményét – a többi uniós országhoz hasonlóan – nem fogadják el.

Vasárnapi boltzár a kormány részéről nem merült fel, és az IMF-fel sem tárgyaltak.

Valódi Hírek