FRISS: Novák Katalin elmagyarázta Amerikában, hogy békére van szükség, de Putyinékkal is jóban kell lenni

Úgy véli, „Magyarország álláspontja kristálytiszta”.

A magyar családpolitika alapvetéseiről, az ehhez kapcsolódó kormányzati intézkedésekről, a támogató és ösztönző lépésekről, valamint a szabad döntés jogáról is beszélt többek között Novák Katalin köztársasági elnök az Ohio állambeli Franciscan University katolikus egyetemen kedden, amerikai látogatásának zárónapján.

„Ne hagyjátok magatokat megfélemlíteni, amikor döntést kell hozni”

— ajánlotta Novák a diákoknak, és Szent II. János Pál pápát idézve hozzátette azt is: „ne féljetek”.

Az előadását követő beszélgetésen a diákok Novák Katalint egyebek mellett a Magyarországot érő nemzetközi támadásokról, az értékek melletti kiállásról, a közép-európai együttműködésről, a keresztény közösségvállalásról, valamint Magyarország Oroszországhoz fűződő kapcsolatáról kérdezték.

Utóbbival kapcsolatban Novák azt mondta:

Magyarország álláspontja kristálytiszta, amikor elítéli az orosz agressziót Ukrajnában,

és kiáll Ukrajna területi integritása mellett, ugyanakkor Oroszországgal „pragmatikus kapcsolatra törekszik”, hiszen a társadalom és gazdaság működését fenn kell tartani, amihez szükség van az orosz olajra és gázra.

Megjegyezte: a beszerzett energiahordozókért Magyarország fizet, az nem valamiféle ajándék.

Hozzátette: a szankciókat tekintve is hasonló racionális és pragmatikus megközelítésre van szükség.

Novák, a Kossuth Lajos-szobránál tartott koszorúzáson idézte az egykori államférfi 1852-ben Ohio állam törvényhozásában a demokráciáról tartott beszédének részletét is: „Minden a népért és mindent a nép által. Semmit a népről a nép mellőzésével”.

Novák elmondása szerint,

Magyarország még mindig ezekért az eszmékért és értékekért, valamint a demokráciáért küzd, azért, hogy az emberek dönthessenek arról, miként élnek.

Az eseményen részt vett és beszédet mondott Justin Bibb, Cleveland polgármestere, aki a nagyváros és Magyarország kapcsolatainak szorosabbra fűzését szorgalmazta, megemlítve, hogy Magyarország 13 Nobel-díjast adott a világnak, és Cleveland városának közelben álló egyetemén is több Nobel-díjas tanult.

Felidézte: egy héttel korábban New York-ban az ENSZ Közgyűlésén a béke üzenetét képviselte, amikor azt mondta, legalább azokban a szervezetekben, amelyek a béke követeiként jöttek létre, „legyen szó akár az ENSZ-ről vagy az Európai Unióról, amelyek mind békemisszióként jöttek létre,

legalább itt gondolkodjunk, beszéljünk és tegyünk a békéért”.

(MTI)

Valódi Hírek