Botrányos intézkedés: Még egyet rúgnak a sztrájkoló tanárokba — Megbüntetik, aki részt vesz a polgári engedetlenségben

Mindez Magyarországon történik, a 21. században.

A sztrájkoló pedagógusokat minden mulasztott óra után másfélszeres bérlevonással kell megbüntetni — derül ki egy, a Népszava birtokába jutott levélből, amelyben a Külső-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatja az intézményvezetőket arról, hogyan kell eljárni sztrájkból vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetés esetén.

A levélben többek közt az áll, hogy munkabeszüntetés esetén arról kell tájékoztatni a szülőket: a tanítás “zökkenőmentesen folyik”, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig néhány napon belül be kell kérnie az iskolának.

A tankerületi központ kiköti, hogy a polgári engedetlenségben sem az igazgatók, sem a helyetteseik nem vehetnek részt, továbbá közli azt is: a sztrájkoló pedagógusok a munkabeszüntetés idejére nem kapnak fizetést, sőt:

minden mulasztott óra után 1,5 órányi bért kell levonni tőlük.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet azt mondta a lapnak, sztrájk esetén jogellenes bért levonni, hozzátéve, hogy munkajogi szempontból a munkabeszüntetés itt nem számít mulasztásnak.

Közölte továbbá, hogy

a szülők megtévesztése

a levélnek azon kitétele, hogy a tanítás zökkenőmentesen zajlik.

A polgári engedetlenség miatt elmaradt órákról, illetve az azok helyett szervezett ügyeletről hiányzó diákoktól igazolást kérni szintén jogellenes Nagy Erzsébet szerint, ugyanis csak a később megtartott pótórákról való hiányzást kell igazolni.

A PDSZ a Klebelsberg Központhoz és a köznevelési államtitkársághoz fordul az ügyben, és követeli a tankerületi utasítások visszavonását.

 

Valódi Hírek