Navracsics úgy tudja, az EU el fogja fogadni Orbán kamu “korrupcióellenes” hatóságát

Saját pénzünkből azért nem fogadnánk rá.

„Nincsen B-terv, az Európai Bizottsággal való megállapodás A Terv, és ezt meg is fogjuk valósítani” — jelentette ki Navracsics Tibor a Portfolio-nak adott interjúban.

Az uniós pénzek hazahozataláért felelős miniszter a lapnak elmondta, hogy Orbán Viktor kormányfőnek az Európai Bizottsággal folytatott „eredményes” tárgyalásoktól függetlenül „mindig gondolkodnia kell alternatívákban”, majd hozzátette, hogy múlt heti brüsszeli tárgyalásain azt érzékelte, elégedett a Bizottság képviselője a magyar Integritás Hatósággal és a Korrupcióellenes Munkcsoporttal kapcsolatos intézkedésekkel.

A miniszter azonban elismerte azt is, hogy „jórészt a sajtóból értesültünk arról, hogy az újjáépítési alapról szóló tárgyalásoknál az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos kérdéseket is fel kívánják vetni” és elárulta azt is, hogy egyelőre hiába kérték a teljesítendő feltételek listáját, ugyanis az erről tárgyaló brüsszeli testületnek nincs még meg a mandátuma.

A lap azon kérdésére, miszerint mit szól hozzá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a parlamentben úgy fogalmazott az energiaügyi fejlesztésekkel kapcsolatban, hogy: „A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte”, Navracsics így felelt:

„Az teljesen természetes, hogy egy ország kormányfője alternatívákban gondolkozik.

Bár most mindennél jobb az esélye annak, hogy meg tudjuk kapni az európai uniós forrásokat, hiszen a tárgyalások eredményre vezettek, de ettől függetlenül neki mindig gondolkodnia kell alternatívákban, ahogy más kormányfőknek is. Nem hiszem tehát, hogy ez a brüsszeli tárgyalásaim sikerét bármilyen szempontból is kérdésesebbé tenné”.

A lap felidézte, hogy Orbán kijelentései után ismét elindult a lejtőn a forint, illetve, hogy a másokkal való tárgyalásokra utalás miatt felmerül, hogy mégiscsak lehet B-terve a kormánynak. Arra a kérdésre, hogy esetleg nem is minden áron törekszik megállapodásra a magyar kormány a Bizottsággal, illetve a Tanáccsal, Navracsics azt mondta:

„Már tegnap este megkezdődött azoknak a törvényjavaslatoknak az országgyűlési vitája, amelyeknek a benyújtását szeptember 30-ig vállaltuk, tehát négy nappal a vállalt határidő előtt már a Parlament előtt voltak az ígéreteink. Az, hogy korábban teljesítjük a vállalt határidőket, a legerősebb bizonyítéka annak, hogy mennyire komolyan gondoljuk a vállalásainkat, és azt, hogy megállapodunk az Európai Bizottsággal”.

Majd ismételt kérdésre Navracsics megerősítette: nincsen B-terv, az Európai Bizottsággal való megállapodás A Terv, és ezt meg is fogjuk valósítani.

Az Integritás Hatóság felállításával, illetve a Korrupcióellenes Munkacsoporttal kapcsolatban Navracsics elmondta: szakértői szinten június vége óta folyamatos a kommunikáció a kormány és a Bizottság között, beleértve a hagyományos szabadságolási periódust is. Emiatt nagyon sok részletet is tisztáztunk a tárgyalások során. Az Integritás Hatóságnak van azonban előképe is, tehát az nem egyedi, ami most Magyarországon létrejön, Olaszországban és Szlovéniában működik hasonló intézmény, igaz erősebb jogkörökkel, mint a magyar Integritás Hatóság. Így amikor a tárgyalásokon felmerült az Integritás Hatóság témája, a külföldi példákhoz is tudtunk nyúlni modellként. A fő vonalakban megegyeztünk az Integritás Hatóság felépítéséről, hatásköreiről és ezt kodifikáltuk.

„Én utoljára múlt szerdán voltam Brüsszelben, amikor Johannes Hahn költségvetési biztossal beszéltem többek között erről is, és akkor nekem úgy tűnt, hogy a Bizottság a magyar tervezettel elégedett. Elképzelhető azonban, hogy egyes részletekben lesz még finomítás, hiszen a törvényalkotási folyamat is lehetőséget ad arra, hogy módosító indítványokkal pontosítsuk a szabályokat, de azt mondhatom, hogy

az alapvonalakban konszenzus van a Bizottság és a magyar kormány között az Integritás Hatóság kapcsán”

— fejtette ki.

A lap rámutatott, hogy a 17 korrupcióellenes magyar intézkedésen felül igazságügyi reformokat is elvárnak Magyarországtól a helyreállítási program jóváhagyása előtt. Arra a kérdésre, hogy milyen reformokra kell gondolni és ezekre hajlandó-e a magyar kormány, Navracsics azt mondta:

„Sajnos a legnagyobb problémát éppen az jelenti, hogy a Bizottság a mai napig nem közölte, hogy melyek lennének azok az elvárásai, amelyek teljesítése eloszlatná az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmait. Mivel még nem kaptuk meg ezeket a kérdéseket, ezért

nem tudjuk megmondani, hogy melyek azok a konkrét problémák, amelyeket kezelni kellene”.

Majd hozzátette, azért nem tudják teljesíteni a Bizottság elvárásait, mert nem tudják, hogy ezek konkrétan milyen elvárások lennének.

„Én abban bízom, hogy november 19-ig az Integritás Hatóság el tudja kezdeni a működését, és ez egy fontos igazolási pont lesz a Bizottság számára. Az újjáépítési alapnál nincsen sokkal több időnk, éppen ezért szeretnénk minél hamarabb megtudni, hogy mik azok a pontok, amelyekről tárgyalnunk kellene”

— fogalmazott Navracsics, arra vonatkozóan, hogy mégis mikor lesz megállapodás.

„Én azon dolgozom, hogy november közepére eljussunk egy olyan fázisba, amikor az Európai Bizottság azt mondja: Magyarország kezelte a problémáit és hitelt érdemlően hajtja végre a vállalásokat, tehát nincs szükség további óvintézkedésekre. Vagyis én az első opció felé megyek és minden idegszálammal azon dolgozok, hogy ez így legyen.

Bízom benne, hogy ez így is sikerül”

— bizakodott Navracsics a források felfüggesztésével kapcsolatban.

(portfolio.hu)

Valódi Hírek