Orbán: Ha Brüsszel nem adja oda az uniós pénzeket, akkor máshonnan fogjuk beszerezni a forrásokat

Igen, például a magyar emberektől!

Megnyitották az őszi parlamenti ülésszakot hétfőn, ahol három olyan törvényjavaslatról is vitáznak a képviselők, amelyek az Európai Bizottsággal való megegyezéshez szükségesek.

Orbán szerint az energetikai fejlesztésekhez szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió „megígérte”. Ám megjegyezte:

Ha azonban Brüsszel mégsem adja oda, akkor a kormány más pénzügyi forrásokból szerzi be.

Orbán arról is beszélt, hogy az EU-n kívül más nemzetközi partnerekkel is tárgyal a kormány.

Orbán elmondta, a munkaalapú gazdaság mellé fel kell építeni a kutatási és fejlesztési gazdaság alapjait is. Ennek motorjai az egyetemek, ezért az egyetemek fejlesztését „felgyorsítják”. Elmondta, folytatni fogják a „nemzetegyesítő” politikát is.

„Az Európai Unió csak akkor lesz erős és életképes, ha minden árnyalatát megtartja és tiszteli. Akik elvitatják a jogait, egyszínű, falanszter Európát képzelnek el” — jegyezte meg. „Büszke nemzet vagyunk, aki tudatában van annak, hogy mindig többet adott a világnak, mint kapott tőle” — tette hozzá.

Az energiaválsággal kapcsolatban azt mondta:

„Hosszabb távon is olajimportra szorul az ország.

Most az olaj 59 százaléka jön Oroszországból,

20 százaléka Kazahsztánból, 8 százaléka Irakból, 8 százaléka Horvátországból”.

Hozzátette: a következő években 32 nagyberuházást valósítunk meg a villamosenergiapiacon. Az ehhez szükséges pénzt a „brüsszeli bürokraták” megígérték.

Orbán szerint az atomerőmű szerepe megkérdőjelezhetetlen. Ezért arról döntöttek, hogy meghosszabbítják Paks 1 üzemidejét, és megépítik Paks 2-t.

Orbán kijelentette:

meg kell erősíteni a nemzetbiztonsági szolgálatokat,

mert vannak és lesznek külső és belső befolyásolási kísérletek.

Szabó Tímea (Párbeszéd) elmondta, nem tartottak pisztolyt a szankciókat megszavazó fideszesek fejéhez, azonban szerinte Lengyelország, Románia és Szlovákia is szomszédos Ukrajnával, náluk még sincs akkora infláció, mint nálunk. Tehát nem korrekt arra hivatkozni, hogy nálunk azért ekkora a drágulás, mert közel vagyunk a háborúhoz.

„A kormánypártiak kritizálják a szankciókat, de nem tartottak pisztolyt a fideszes és KDNP-s EU-s képviselők fejéhez, akik megszavazták a szankciókat, és Orbán sem vétózott, pedig megtehette volna”

— mondta Szabó Tímea.

Lukács László György (Jobbik) elmondta, óvatosan kellene Orbánnak jóslatokat tennie, miután

az a februári jóslata sem jött be, hogy Oroszország nem támadja meg Ukrajnát.

„A magyar emberek dühösek. Az élelmiszerár drágulása rekordernek számít Európában, 416 forint volt egy euró a nyáron, és 18 éves rekordon az alapkamat. Miniszterelnök úr, óvatosan az eredményekkel, jóból is megárt a sok, hát még a rosszból”

— mondta Lukács László György.

Ungár Péter (LMP) arról kérdezte Orbánt, hogy a kormány mit tett a háború előtti 10 évben az orosz energiafüggés csökkentéséért. Ungár a háborúval kapcsolatban elmondta, békét az tud teremteni, aki támadott.

(telex.hu)

 

Valódi Hírek