Szijjártó Péter értetlenkedett egyet: Nem érti, mi baja van az EU-nak az oroszokkal való tárgyalással

Csalódott.

„A szankciók károkat okoznak Európának, nem kényszerítették térdre Oroszországot, és nem vittek közelebb a békéhez, tehát ez a politika teljes kudarc”

– mondta Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI szerint.

Az Európai Unió az ukrajnai háború miatt eddig meghozott szankciói hatására az egekben van az európai infláció, emelkedtek a rezsiköltségek, a földgáz ára és az élelmiszerárak, a kontinens gazdasága recesszióba került – részletezte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter rossz iránynak nevezte az uniós tagállamok vezetőinek New York-i találkozóján a nyolcadik szankciós csomaggal kapcsolatos megállapodását, majd hangsúlyozta, erről nincs végleges döntés, és még csak előterjesztés sem készült.

„Semmilyen olyan döntéshez nem adjuk a hozzájárulásunkat, ami a magyar nemzeti érdeket sértené. Az energiaellátásunk biztonsága továbbra is vörös vonal, számunkra elfogadhatatlan minden olyan szankció, amely az energiaellátásunkat veszélyeztetné”

– húzta alá, miközben pár napja az Unió külügyi szóvvője arról beszélt, hogy Magyarország ugyanúgy megszavazta a szankciókat, mint a több tagállam.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy az ENSZ Közgyűlésének New Yorkban tartott ülésén találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akivel Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek.

„Én a párbeszédet, a tárgyalást értéknek tartom, úgy tűnik, hogy ezzel nincsen mindenki így ebben a helyzetben”

– mondta a miniszter, utalva arra, hogy a találkozón az EU-s külügyminiszterek közül egyedüliként az EU kifejezett kérése ellenére találkozott az orosz diplomácia vezetőjével, akivel egy Putyin-kép alatt ült tárgyalni

Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki, hogy a közgyűlésen nem jöttek létre olyan tárgyalások és megbeszélések, amelyek eredményeként közelebb juthattak volna az ukrajnai háború lezárásához.

„Nagyon csalódott vagyok.

Nem is értem

azokat a nyugati kollégákat, akik szerint rossz ötlet a párbeszéd. Én azt gondolom, hogy ha a kommunikációs csatornákat, a diplomáciai csatornákat elzárjuk, véglegesen feladjuk és elveszítjük azt a reményt, hogy ennek a háborúnak egyszer vége lesz”

– fogalmazott a miniszter.

Arra a műsorvezetői felvetésre, miszerint a szankciós politikának az Egyesült Államok a nyertese, Szijjártó Péter úgy reagált: vitán felül áll, hogy amerikai gazdaság nyer ezekkel a szankciókkal, hiszen míg az EU gazdasága recesszió felé tart, az Egyesült Államok gazdasága – többek között az ottani alacsonyabb energiaárak miatt – egyre versenyképesebbé válik.

Valódi Hírek