Ujhelyi István: Nehezen tudom ebben az MSZP-ben elképzelni magamat évek múlva

Most sem indul semmilyen pozícióért a tisztújításon.

Elég sokféle értékelés elhangzott azzal kapcsolatban, hogy vasárnap bejelentették a Bizottság javaslatát a Magyarországot érintő forrásmegvonásra. Ez ügyben elég sokféle értékelés elhangzott, Dobrev Klára szerint Európa felébredt és nem ad pénzt Orbánéknak, Donáth Anna szerint végül meglesz a pénz.

Ujhelyi István a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában Dobrev véleményét osztotta. Az MSZP EP-képviselője hangsúlyozta, hogy ő és a képviselőtársai is azon küzdenek, hogy megkapja Magyarország az uniós pénzeket, de úgy, hogy rendszerszintű változtatásokra kényszerítsék Orbánékat.

Ujhelyi azt szeretné, hogy legyen uniós pénz, de folyamatos, szigorú ellenőrzés felett, de arra számít, hogy november 19-én „bukta lesz”.

Ujhelyi István attól tart, hogy a kormány nem lesz arra képes, hogy a rendszert gyökeresen, mélységében és valóban átalakítsa, csak elbábozott javaslatokat nyújt be, ami után az Európai Unió azt fogja mondani: „nem erről volt szó, srácok”.

Arról is beszélt: hiába ígéri a kormány, hogy átvizsgálja, megszünteti az egyszereplős ajánlattevős közbeszerzések, és azt három szereplőssé teszi, a magyar gyakorlatban szerinte ez úgy fog kinézni, hogy a kisvárosi fideszes „hadúr” meghívásos közbeszerzésen három – egyébként ugyanazon fideszes körökhöz tartozó – céget fog meghívni.

Ha november 19-ig húzza a kormány a megállapodást, akkor azt gondolja, elveszítjük az RRF-forrásaink egy részét. Annak örül, hogy az a fajta harcmodor, amit eddig képviseltünk az EU-val, nem fog működni a jövőben.

A belpolitikára rátérve Ujhelyi István elmondta: az általa szervezett Esély Mozgalomnak és az MSZP-nek nincs viszonya egymással.

„Én az Esély Mozgalomra fogok koncentrálni, és nem is vállalok semmilyen tisztséget az MSZP tisztújításán, el sem indulok semmiért”

– mondta Ujhelyi.

A szocialista EP-képviselő szerint az MSZP vezetése nem tartotta időszerűnek, jónak, és talán nem voltak elég bátrak ahhoz, hogy belevágjanak egy barnamezős újpolitikai mozgalom, párt felépítésébe.

Ettől még Ujhelyi elkezdte felépíteni az Esély Mozgalmat, ami elmondása szerint nem akar párttá szerveződni, nem ez a célja. Viszont már több ezren jelentkeztek a mozgalomba, akik kis arányban MSZP-sek, és sokan nem is tagjuk egyik pártnak sem.

Arra a kérdésre, hogy néhány év múlva is az MSZP-ben képzeli-e el magát, azt válaszolta:

„Ebben az MSZP-ben, ilyen működési logika mellett, ilyen belső struktúrával, ha nem változtatunk, akkor nagyon nehezen tudom elképzelni”.


.

(via atv.hu)

Valódi Hírek